Bezoekje aan de Centrale OBA in Amsterdam

VoorkantJarenlang ging ik bijna iedere schoolvakantie met mijn drie kinderen naar de Openbare Bibliotheek (OBA) vlakbij het Centraal Station in Amsterdam. Lekker rondlopen op de kinderafdeling, boekjes lezen, uitzoeken en spelen met de speeltjes die ze daar hebben. We konden er een hele ochtend of middag vertoeven. Met een hele tas vol boeken kwamen we dan thuis. Genoeg om de kinderen een aantal dagen (of weken) zoet te houden.

Tegenwoordig bezoek ik de Centrale OBA alleen nog samen met mijn jongste dochter. De andere twee hebben nu hun eigen bezigheden en gaan er soms nog heen, met als doel om te leren in één van de daar aanwezige studieruimtes. Met z’n tweeën maken we het gezellig. Dochterlief zoekt lekker tussen de boeken tot ze heeft gevonden wat ze zocht. In de bibliotheek bij ons in de buurt is namelijk niet zo’n uitgebreid assortiment. Na het bezoek aan de OBA gaan we vaak nog even te stad in.

Jeugd afdeling

MuizenhuisDe jeugdafdeling van de OBA bevindt zich op de onderste laag van het gebouw aan de Oosterdokskade. Eén van de leukste trekkers op deze afdeling vind ik zelf het muizenhuis . Als kind kon ik uren spelen met mijn eigen poppenhuis. Sta ik daar voor dat muizenhuis, dan kijk ik mijn ogen uit in al die kamertjes, beleef klein deel van mijn eigen kindertijd en droom ik er zelf even van zo’n huis te bezitten (zonder muizen natuurlijk). Word ik moe van al die boeken dan plof ik lekker neer in één van de grote rode stoelen die ze daar hebben en laat ik mijn dochter rondlopen tot ze er genoeg van heeft.

Luie rode stoel
Tot slot van het bezoek aan de OBA gaan we nog even naar de bovenste etages. Soms zoek ik zelf nog een paar boeken uit, als het weer het toelaat kijken we naar het uitzicht over een deel van Amsterdam.

Uitzicht
Zin om ook eens een bezoekje te brengen aan de OBA? Kijk op de website van de centrale OBA voor openingstijden en  overige informatie. Vanaf de OBA kun je heel makkelijk lopen naar Nemo en het Scheepvaartmuseum. Leuk om je bezoek te combineren!

Ijsbeer

 

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

2 thoughts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *