Wie is wie en wat is wat? (Over het Pride-evenement en labeltjes opplakken)

Je moet weten dat ik het vreselijk vind om mensen een label op te plakken.
Maar toch doen we het allemaal.
Ik ook.
Die is wit, die zwart, geel, halfbloedje of gemixt.
Zij is allochtoon, ik autochtoon.
Hij is homo, hij hetero.
Zij zijn moslim, christen, jood of atheïst.
En ga zo nog maar even door.
We plaatsen alles in hokjes, drukken overal een stempel op. En ja, we hebben het soms ook nodig om elkaar te herkennen. Het kan dus ook heel handig zijn!

Van de week vroeg iemand mij waarom ik nog nooit naar de Canal Parade ben geweest.
Ik had niet het lef om te zeggen dat ik er niet heen wil. Het trekt me gewoon niet. Om te beginnen gewoon omdat ik niet houd van evenementen waar hele massa’s mensen heen gaan. De Dam tot Damloop, en de TCS Amsterdam Marathon daar doe ik aan mee om voor mezelf een prestatie neer te zetten. Op Koningsdag ga ik heel vroeg naar de vrijmarkt om rond te kijken naar leuke oude spullen. Maar deze gelegenheden echt leuk en lollig vinden doe ik niet. Meestal ben ik na zo’n gebeuren blij en bekaf als ik weer wel en heel thuis ben.

Als ik zeg dat ik niet naar het Pride-evenement wil gaan heb ik het gevoel dat er een extra lading aan hangt dan wanneer ik dat zeg over een ander evenement. Misschien denkt men dan wel dat ik iets tegen homo’s heb. Dat te denken kan wellicht komen omdat ik moslim ben, een moslimman heb en ooit een hoofddoek heb gedragen. Want ja, over het algemeen is het imago van de relatie islam-homoseksualiteit niet bijster positief. Dus ik kan het me goed voorstellen dat men dat als eerste denkt. Voor mij ligt het alleen ietwat anders. Het gaat mij om de diversiteit die tot uitdrukking hoort te komen bij een dergelijk evenement. Daarvoor is toch die regenboogvlag? Wat betekent dat dan eigenlijk? Het hoort dan toch bedoeld te zijn voor iedereen, niet alleen voor mensen wiens voorkeur naar een partner van dezelfde sekse uitgaat? Wat mij betreft mag het hele evenement van Gay-Pride veranderen in alles wat je maar kunt bedenken: Muslim-Pride, Ethnic-Pride, White-Pride, Black-Pride, Yellow-Pride, Anders-is-Anders-Pride en Weet-Ik-Wat-Nog-Meer-Voor-Pride. Want het ging toch vooral om het profileren van mensen die zich anders, achtergesteld, niet erkend of miskend voelden of heb ik dat verkeerd begrepen misschien? Zo zou het moeten zijn en daarom, ja daarom doe ik er niet aan mee. Daarnaast: zolang een evenement van dergelijke omvang nodig is, is de wereld blijkbaar nog niet klaar om werkelijke diversiteit te accepteren. Het hoort als vanzelfsprekend en normaal te zijn. Een happening als deze zou dus niet nodig horen te zijn. Ook dat is een reden waarom ik er geen goed gevoel bij heb en er niet heen wil.

Toch wens ik dat iedereen die wél naar het Pride-evenement gaat er veel plezier aan beleeft. Ik ga wel even een middagslaapje doen dan, een beetje lezen of een nieuw blogje schrijven. Veel plezier!

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *