Berber tajine vegetarisch

Eén van de lekkerste Marokkaanse gerechten tajines volgens mijn smaak leerde ik eens maken van een moeder wiens zoon in dezelfde klas zat als mijn jongste kind. Deze moeder heeft haar roots in het noorden van Marokko. Volgens haar is dit een echt Berbergerecht. Eigenlijk heet het geen tajine te zijn, omdat de basis niet per sé in een tajine gemaakt hoeft te worden. Maar wat kan mij het schelen, naam maakt herkenbaar…

Het fijne van dit gerecht vind ik dat het ‘centrum’ eens geen vlees hoeft te zijn. Meestal bestaat een tajine uit laagjes met in het midden het vlees of de kip. En dat hoort altijd zo. Dat komt omdat de Marokkaanse keuken gericht is op gasten. Zo heb ik het althans ervaren. Je weet nooit wanneer er iemand langskomt en dan moet je zo’n persoon voorzien van een maaltijd met op z’n minst een stukje vlees.

Zoals ik in het artikel waarom ik nauwelijks vlees eet maar toch geen vegetariër ben al eens uitlegde ben ik niet heel dol op vlees en eet ik daar dan ook meestal omheen. Als het aan mij alleen lag was ik misschien allang vegetariër. Vlees heeft voor mij dus meer een sociale betekenis: je zet het op tafel omdat het door je naasten wordt gewaardeerd. Lastig is dat soms als je als gast wordt beschouwd. Dan wordt je steeds verteld dat je een stukje vlees moet eten. Bij dit Berber gerecht hoeft dat niet. Fijn om eens gewoon ‘recht vooruit’ te kunnen eten in plaats van ergens omheen en niet steeds te horen te krijgen dat je ook een beetje vlees dient te eten.

Hoe bereid je nu zo’n Berber tajine? Allereerst is de gegrilde paprika heel belangrijk. Je hebt dus nodig:

Drie paprika’s, groen, geel en rood
Vier ontvelde tomaten
1 ui
Een half bosje koriander
Vier tenen knoflook
Een zakje colorante (moet doorgaan voor saffraanpoeder)
Een theelepel ras el hanoute
Peper en zout naar smaak
Olijfolie
Eventueel water
1/2 kilo Patat

De paprika’s ontvel je zoals beschreven staat in het artikel gegrild, ontveld, ontpit, ontstemd. Snijd ze vervolgens in lange brede repen. De tomaten ontvel je door ze te schillen. Haal het kroontje er uit en snijd ze vervolgens in kleine stukjes. Snijd de ui in reepjes. De koriander hak je met een mes of maal je fijn in een hakmolentje. Hak of pers de knoflookteentjes.

Bak eerst de uien met de koriander, de knoflook en de kruiden in de olijfolie. Vervolgens doe je de tomaten erbij. Laat het mengsel een tijdje sudderen op een laag vuur. Voeg tot slot de reepjes paprika toe. Het mengsel moet ietwat vochtig zijn.

Bak de patat bij voorkeur in een airfryer. Verdeel de patat als hij klaar is over een grote schaal. Strooi er zout naar smaak over. Verdeel het tomaten-paprikamengsel vanuit het midden over de patat waarbij je en buitenste rand van de patat niet bedekt.

Eet het gerecht desgewenst met brood of gebruik het tomaten-paprikamengsel als patatsaus.

Bismillah!

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *