De puurheid en de basis van een Marokkaans stoofgerecht

Wat ik zelf het meest aantrekkelijk vind aan de Marokkaanse keuken is de puurheid. Niks kruidenmengsels en kant-en-klaar  ingrediënten die de smaak van versheid en echtheid de kop indrukken. Verse groenten in een gerecht dat langzaamaan gaar suddert zorgt ervoor dat vitaminen blijven behouden. Ja, het zorgt er wel voor dat de Marokkaanse keuken bewerkelijk is. Tegenwoordig moeten we alles makkelijk en snel kunnen klaarmaken. Vaak gaat dat ten koste van onze gezondheid. De laatste tijd merk ik dat door allerlei omstandigheden mijn weerstand veel minder is geworden. Niet dat dit direct komt doordat ik snelle en makkelijke maaltijden klaarmaak. Het zorgt er gewoon voor dat ik momenteel meer dan anders bewust bezig ben met gezond eten.

tajinegerecht8
Basis van het Marokkaanse (pure) stoofgerecht: olijfolie, ui, knoflook, koriander, saffraanpoeder, peper, zout

Ook de Marokkaanse keuken kent kruidenmixen, zoals ‘ras el hanut’ (letterlijk: het hoofd van de winkel), kip-, vlees- of viskruidenmix. Ras el hanut is een door de kruidenwinkel zelf samengesteld mengsel uit de belangrijkste kruiden die de Marokkaanse keuken kent. Dit zijn vaak kruiden die wij hier in Nederland ook in gedroogde vorm gebruiken. Toch worden er ook veel ingrediënten, zoals bijvoorbeeld gember en koriander in gedroogde vorm aan deze kruidenmixen toegevoegd.

Zelf heb ik ras el hanut en andere in de Marokkaanse kruidenierswinkel samengestelde mixen wel in huis, maar ik gebruik ze niet heel vaak. Dit komt omdat er in die mixen smaken zitten die ik niet zo lekker vind of die ik ook niet in een Marokkaans (stoof-) gerecht vind horen. Of ik vind ze gewoon lekkerder wanneer je ze vers gebruikt. Ik maak de gerechten liever op smaak met extra ui, pepers en knoflook. Soms mag er een kruiden- of groentenbouillonblokje bij. Heel soms dan. Soms toch een snufje kruidenmix. Soms, als ik de smaak nét even wat anders, sterker eruit wil laten komen. Of soms, als ik geen zin heb of snel wil koken. Maar liever toch niet…

Wat gebruik ik nou precies als basis voor een Marokkaans stoofgerecht? Afhankelijk van wat er bovenop de basis (vis, vlees, kip of vegetarisch) komt, het volgende:

Altijd
Olijfolie of kokosvet
Uien (hoe meer, hoe beter)
Knoflook
Verse Spaanse of jalepeno peper
Verse koriander
Zout
Peper

Optioneel
Tomaat (vers en geschild, meestal niet bij kipgerechten, omdat tomaat het eten ‘zuur’ maakt)
Saffraanpoeder (alleen om de kleur te bepalen; niet echt ‘puur’ en daarom optioneel – bij voorkeur te vervangen door saffraandraadjes)
Verse peterselie (bij kipgerechten)
Gemberpoeder, verse geraspte gember of kaneel (bij kip, om de smaak te verzoeten)
Kaneel (poeder of stokje, bij kipgerechten, om de smaak te verzoeten)
Bouillonblokje (voor een meer zoute smaak en als je een wat vochtiger stoofgerecht wilt)
Hete paprikapoeder
Ras el hanut
Andere kruidenmix

Wanneer je een Marokkaans stoofgerecht klaarmaakt in een tajine, begin je met de uien en de knoflook. Wat ik al zo vaak in de Marokaanse keuken heb zien doen is dat de ingrediënten worden ‘gestapeld’, dat wil zeggen dat je niets door elkaar roert. Ook dat vind ik weer de puurheid kenmerken, omdat je de smaken wel door elkaar, maar ook afzonderlijk kunt proeven.

Hou jij ook van pure gerechten met verse ingrediënten?

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

4 thoughts

  1. Dat lijkt me echt ontzettend lekker! Wel zonder vlees natuurlijk 🙂 Ja pure gerechten met kruiden daar houd ik zeker van. Ik ben zelf niet zo een kookwonder en heb (of neem?) er ook weinig tijd voor om te doen. Ik laat liever iemand anders koken en dan eet ik het wel op haha

  2. Dat lijkt me echt ontzettend lekker! Wel zonder vlees natuurlijk 🙂 Ja pure gerechten met kruiden daar houd ik zeker van. Ik ben zelf niet zo een kookwonder en heb (of neem?) er ook weinig tijd voor om te doen. Ik laat liever iemand anders koken en dan eet ik het wel op haha

  3. Ik was tot voor kort echt een pakjesmevrouw. Ik had alle mixen van Honig hier in de kast staan. Tot ik te maken kreeg met een te hoge bloeddruk; geen pakjes meer, zei de huisarts. Koken met verse ingrediënten. Die pakjes zitten bomvol met zout. En vandaar eet ik nu veel meer met verse kruiden. Wat een verschil! Veel en veel lekkerder!

  4. Ik was tot voor kort echt een pakjesmevrouw. Ik had alle mixen van Honig hier in de kast staan. Tot ik te maken kreeg met een te hoge bloeddruk; geen pakjes meer, zei de huisarts. Koken met verse ingrediënten. Die pakjes zitten bomvol met zout. En vandaar eet ik nu veel meer met verse kruiden. Wat een verschil! Veel en veel lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *