Hoe gebruik je een aardewerken tajine?

Het ding leeft, ik kan het niet anders verwoorden. Wat nou, een ‘ding’ dat ‘leeft’? Toch is het zo.

tajinegerecht gekookt

Enkele dagen geleden schreef ik al over onze aardewerken tajine. Uit Marokko meegenomen en nu al een paar keer gebruikt. Intensief gebruikt, dat kan ik wel zeggen. Als je iets nieuws hebt om in de keuken mee te koken, dan ben je daar natuurlijk erg mee bezig. Daarnaast, als je er dan ook nog één of meerdere blogs over wilt schrijven, probeer je geen detail van wat er gebeurt over het hoofd te zien. Zo kwam ik tot de conclusie dat die aardewerken tajine leeft. Hoezo ‘leeft’? Lees verder…

Wij koken thuis op gas. Zo’n tajine van aardewerk moet daarop met zachtheid behandeld worden. Rechaudje eronder mag niet ontbreken. En gas zo laag mogelijk. Anders is de tajine helaas gedoemd tot een kort leven. Zie je nou wel? Met zachtheid behandelen, een kort leven. Hij leeft!

Voordeel van een tajinegerecht is dat de vitaminen bewaard blijven als je er een gerecht in kookt. Dat lange sudderen op een laag vuur, dat doet het hem. Er ontsnapt nauwelijks stoom, in tegenstelling tot wanneer je in een gewone pan een gerecht laat sudderen. Dan gaat dat deksel maar heen en weer. Nadeel is dat het koken erg lang duurt. Wie heeft er tegenwoordig nog tijd en zin om een gerecht uren te laten sudderen? Daarentegen; een authentieke manier van koken, proeven en eten heeft wel iets bijzonders.

Neem je die lange kooktijd voor lief en besluit je dat een aardewerken tajine iets is voor jou, let dan op het volgende:
– alleen de tajine met dikke bodem overleeft (hij leeft!) onze in de keuken gebruikte warmtebronnen; gebruik daarbij altijd een rechaud en zet de warmtebron niet te hoog;
– voor het eerste gebruik de binnenkant van de bodem insmeren met olie. Dit een nachtje in laten trekken om aanbranden te voorkomen

– bij een authentiek tajinegerecht wordt het eten niet geroerd. De ingrediënten worden als het ware gestapeld, zodat het gerecht er ‘netjes’ uit blijft zien;
– let er op dat het gerecht dat je kookt te allen tijde genoeg vocht bevat; aanbranden is zo gebeurd. Steeds even gaan kijken tijdens het koken is dus belangrijk;
– bevat je gerecht te veel vocht, plaats dan een lepel plat tussen schaal en deksel; stoom ontsnapt niet vanzelf uit de tajine;
– gaat het koken toch te langzaam, voer de warmte dan gelijkmatig op en blijf opletten;
– bewaar je het gerecht in de tajine zelf, let er dan op dat de schaal meedrinkt (hij leeft!); bij een volgende keer verwarmen kan het vocht helemaal verdwenen zijn.

tajinegerecht8tajinegerecht3

Denk je, na het bovenstaande gelezen te hebben, dat een aardewerken tajine iets is voor jou?

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

4 thoughts

  1. Leuk om te lezen! Ik wil nu ook zo’n tajine, al was het maar omdat hij er zo leuk uitziet, maar als ik je vraag eerlijk beantwoord: nee, ik denk niet dat het wat voor mij is. Ik heb al moeite met het niet slopen van mijn pannen :’) Ik blijf toch maar verstandig en ga het niet eens proberen.

    1. Hahaha ik zie het al voor me, het slopen van pannen. Eigenlijk best gek dat het bij mij nog nooit gebeurd is; ik breek regelmatig borden en glazen. Maar voor decoratie alleen is de tajine ook erg leuk!

  2. Ik serveer alleen in een tajine voor de leuke sfeer maar kook het gerecht in een goede stoofpan. Ja, tijd heb je nodig, verhoog je het vuur, dan brandt het te snel aan. Ooit is mij een tajine op het vuur uit elkaar gebroken. Geen eten en alles vies. Andere optie is in de oven (traditioneel b.v. in hammam, bakhuis, leemoven) brandt niets aan als er voldoende vocht in zit, de warmte komt van alle kanten, smaakt anders.

    1. Leuke sfeer bij een gerecht is ook heel belangrijk. Het kan best dat ik op een gegeven moment ook weer genoeg heb van het koken in de tajine. Met de hammam/bakhuis/leemoven bedoel je misschien de ferran zoals waar je gerechten in Marokko naartoe kunt brengen? Die geeft inderdaad ook een aparte smaak aan gerechten en brood… Leuk idee om iets over te schrijven, als ik weer eens in Marokko ben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *