Loempia’s maken

Een heleboel kip, uien, eieren, kruiden, olie en deegvellen. Aan de slag maar, de hele middag staat in het teken van het maken van meer dan 100 loempia’s. De hele zondag is in ieder geval wel besteed en aan het einde kunnen we alvast een paar heerlijke kiploempia’s eten. Een jaarlijkse, gezellige traditie die voorafgaat aan de maand Ramadan, waarin wij allemaal lekkere hapjes op tafel zetten.
Natuurlijk vergeten we altijd wel iets te kopen: niet genoeg olie, de uien zijn op. Ook niet vergeten de deegvellen op tijd uit de vriezer te halen, anders moeten we eerst wachten op het ontdooien als de vulling eenmaal klaar is. Tranen springen me alweer in de ogen bij het snijden van de uien. Dit moet echt in etappes. Nog een of twee uien en dan heb ik het weer gehad. Snel deksel sluiten, anders zorgt de lucht voor nog meer tranen. Dan nog koriander fijnhakken, kruiden in de pan, en maar liefst drie kilo kip in kleine stukjes snijden. Ook dat laatste weer in gedeeltes, vanwege de gladvette handen die je ervan krijgt. Niet vergeten de eieren te koken. Zo schiet de tijd lekker op. Na het klaarzetten van alle ingredienten de vulling gaar bakken. Het leuke en gezellige gedeelte komt er bijna aan!
Pan met vulling, loempiavellen, lepels voor het opscheppen, bakje water voor het dichtplakken van de rolletjes en een schaal voor alle gerolde loempia’s op tafel. Met z’n drieen rollen we de ene na de andere loempia. De stapel groeit gestaag. Het worden er wel honderd, een hele berg. Na een tijdje krijgen we er wel een beetje genoeg van; de pan is bijna leeg en we moeten nu iedere keer opstaan om er nog een schepje uit te halen.
De olie staat al warm te worden op het vuur. De eerste loempia’s kunnen erin. Nu is het weer wachten tot alle bijna honderd loempia’s gebakken zijn. En dan zijn ze eerst veel te heet om op te eten. De chilisaus wordt al uit de kast gehaald. Deze is echt onmisbaar bij het eten van loempia’s. De eerste loempia kan gegeten worden. Bismillah.
Het is nog wel geen Ramadan, dus het is wel even zaak om straks zoveel mogelijk loempia’s in zakjes in de vriezer te doen, zodat ze voor die periode gereserveerd worden. Anders kunnen we volgende week weer opnieuw beginnen…

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *