Marokkaanse (maaltijd)salade

Als je een mondje Marokkaans wilt spreken kom je met een franse vocabulaire al een heel eind. Bij gebrek aan het juiste woord in het Marokkaans dialect, gooi je er gewoon een frans woord doorheen. Niemand die het raar vindt als je dat doet. Dat is de erfenis van het koloniale verleden van Marokko.

Marokkaanse maaltijdsalade

Zelfs de Marokkaanse keuken is doorspekt met frans. Spek? Gewoon leuk om een woord te gebruiken dat indirect ‘niet halal’ aangeeft terwijl dat natuurlijk niet mogelijk is. Eén van de gerechten die ik graag op tafel zet is de zogenaamde tuinsalade; ‘jarda’ van het franse woord ‘jardin’. Het lijkt nu of de ingrediënten uit deze salade zo uit de tuin geplukt zijn. Ik zal je aanraden dit te doen als je zelfgekweekte groenten voorhanden hebt. Het zal de smaak zeker ten goede komen.

Deze salade wordt meestal als voorgerecht of ‘eerste gang’ gegeten. Zelf eet hem graag als maaltijdsalade. De hoeveelheid die ik hier weergeef is voor 2-3 personen als maaltijd, en voor 5-6 personen als voor- of bijgerecht.

Wat heb je nodig?
Gebruik een dessertschaaltje of klein soepkommetje voor het afmeten van de hoeveelheden. Ik geef hier telkens ‘kommetje’ aan.

Voor de salade
1 kommetje gekookte rijst
1 kommetje gekookte sperziebonen
1 kommetje gekookte worteltjes
1 kommetje gekookte aardappelen
1 klein blikje mais
1 blikje tonijn in water
4 hardgekookte eieren
De groenten, de rijst en de eieren gaar koken en laten afkoelen.  De mais en de tonijn uit laten lekken.

Voor de slasaus
1/2 kommetje argan olie
1 eetlepel citroensap
2 dessertlepels mayonaise
1 theelepel gemalen komijn
zout en peper naar smaak
1 eetlepel fijngehakte verse koriander
Maak de slasaus eerst klaar met alle ingredienten behalve de koriander.

Voor het opdienen
groot bord of schaal
(eventueel) slabladeren
klein kommetje

Schik de slabladeren op het bord. Doe de rijst in een schaal en meng er een eetlepel saus doorheen. Doe er nog wat extra saus doorheen als de rijst nog te droog is. Daarna doe je de rijst in een kommetje. Stamp de rijst goed aan. Keer het kommetje om in het midden van het bord. Je ziet dan een bolletje rijst. Daar omheen ga je de groenten en de tonijn schikken. Voordat je dit doet roer je de koriander door de slasaus. Doe steeds één van de groenten in de schaal en meng 1 a 2 eetlepels slausaus doorheen. Verdeel elke soort groente in twee porties en schik deze tegenover elkaar op het bord, rondom de rijst (zie foto). Als laatste is de tonijn aan de beurt, hier hoeft geen saus doorheen. Leg tenslotte de gehalveerde eieren op het gerecht.

Voor de variatie kun je ook andere groenten gebruiken; rode biet, doperwtjes, tomaat, komkommer, asperge.

Ik hoop dat je deze salade net zo lekker vindt als ik!

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

5 thoughts

  1. Echt heerlijk, mijn schoonmoeder maakt deze salade altijd als side dish. Maar zelf heb ik hem als hoofdgerecht gemaakt gisteren en die dressing maakt het extra lekker! Mijn schoonmoeder maakt de salade altijd aan met wat olijfolie, citroensap, zout en peper. Maar persoonlijk vind ik dit veel lekkerder. Ik heb er ook Marokkaanse aardappelsalade bij gemaakt van 24 kitchen: https://www.24kitchen.nl/recepten/marokkaanse-aardappelsalade#ingredienten. Dat combineert erg lekker. Verder heb ik verse bietjes gebruikt. Lekker met stokbrood erbij. Dit ga ik vaker maken! Tip: door de rijst kun je wat mais en tonijn mengen. Dat is ook gebruikelijk in Marokko. Ik ben zelf vegetariër, dus ik kies voor de vegetarische variant. Maar mijn partner vindt dat erg lekker altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *