Vistajine

Manlief heeft onlangs weer eens gekookt. Echt fijn zo’n manlief. Kom je thuis van het werk, kun je meteen aanschuiven. De droom van iedere werkende ouder denk ik. Helaas komt die droom niet heel vaak uit, maar als het dan gebeurt kan ik er echt van genieten.

Als de man kookt, is het meestal tajine. Vistajine is zijn specialiteit. Dit is omdat vis de specialiteit is van Essaouira, de stad in Marokko waar hij vandaan komt. Tajine maakt hij puur natuur, ik bedoel dan zonder bouillonblokjes om de smaak op te sterken of poeder om de kleur te veranderen, zoals meer dan eens wordt gedaan in de Marokkaanse keuken. Het resultaat is om je vingers bij op te eten. Hoe de man dat doet, het is de creativiteit bij het koken die ik niet helemaal begrijp. Gewoon uit de losse hand, zonder richtlijn van hoe veel er van ieder ingrediënt in moet. Toch wil ik graag delen wat er in zo’n vistajine gaat, vooral omdat ik een collega heb die mij regelmatig vraagt hoe je nou zo’n vistajine maakt. Mag zij en ieder ander die dit leest en het eens wil maken, er zijn of haar eigen creativiteit op loslaten 😉

Wat heb je nodig voor het maken van een vistajine? Als eerste natuurlijk vis. Ja wat anders? Ik hou zelf van vis zonder graten, omdat ik altijd bang ben dat er zo’n scherp voorwerp in mijn keel blijft steken. Mijn voorkeur gaat naar filet van kabeljauw of witvis. Hoe meer vis in de tajine, hoe meer de smaak ervan overheerst. Ik hou zelf erg van een tajine met veel groente en aardappelen. Voor mij zijn twee visjes van klein formaat dan ook voldoende. Maar leef je uit als je meer vis wilt.

Als eerste moet de vis gemarineerd worden. Je maakt daarvoor een papje van de volgende ingrediënten:

1 eetlepel viskruiden (van de Marokkaanse winkel)
1 ui
½ bosje koriander
½ bosje peterselie
4 teentjes knoflook
Peper
Zout
3 eetlepels olijfolie

Snijd de ui fijn, hak de koriander, de peterselie en de knoflook en meng dit door de olijfolie. Doe de viskruiden en de peper en het zout erbij. Vervolgens smeer je de vis in met de helft van het mengsel en laat je deze 1 uur afgedekt in de koelkast staan.

Kijk voor de overige ingrediënten eerst eens goed naar deze foto:

Behalve vis en kruiden gaat er dus het volgende in de tajine:
Aardappelen, wortelen, uien, paprika, olijven, tomaten, ingemaakte citroenen, rode en groene pepers en koriander. Vergeet niet altijd een glaasje water neer te zetten om te voorkomen dat de tajine uitdroogt.

Hoeveel gebruik je van alles? Niet zonder meer te zeggen. Omdat een tajine in laagjes wordt opgebouwd is ieder laagje van het volgende ingrediënt pas aan de beurt als het vorige laagje voldoende bedekt is. Ik zeg daarom: richt je tajine in naar eigen inzicht en smaak. Natuurlijk doe je het ingrediënt dat het minst snel gaar is onderop en dat is de wortel. Eventueel kun je de wortelen vast voorkoken. Dat geldt ook voor de aardappelen omdat deze bovenop gaan en ook wat minder snel gaar worden dan de rest van de tajinevulling.

Hoe ga je verder te werk?
Verspreid als eerste de andere helft van het kruidenmengsel in de tajine Daarop leg je de wortelschijfjes en zet je het gas alvast aan op de laagste stand. Bouw vervolgens de laagjes op met de olijven en reepjes ui. Laat alles eerst een poosje sudderen tot je ziet dat de uien een beetje verkleuren. Leg dan de vis in het midden van de tajine. Daar overheen doe je de in reepjes gesneden paprika en daarna de plakjes aardappel. Verdeel tot slot de tomaat die je in kwarten heb gesneden over de aardappelschijfjes, de ingemaakte citroenen en nog een beetje fijngesneden koriander en tot slot enkele spaanse pepers. Doe de deksel op de tajine, kijk regelmatig of hij vochtig genoeg is en schenk als het nodig is steeds een beetje water erbij. De tajine is klaar als de aardappelen gaar zijn.

De tajine eet je direct als hij dampend heet is en met je handen. Niet altijd makkelijk te doen met vers (Marokkaans) brood en een glaasje cola erbij!

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *