Brief aan mijn kat Tommie

Oh, wat hoop ik dat het eens gebeurt! Ik stel me voor dat ik nietsvermoedend door een Amsterdams straatje loop. Opeens zie ik jou achter het raam van een benedenwoning zitten. Je kijkt, ik kijk, we zien elkaar en ik weet het meteen. Jij weet het ook; ooit was jij mijn kat en ik jouw mens. Ik meer jouw mens dan jij mijn kat want zo gaat dat bij katten. Ik stel me voor dat ik aanbel om me voor te stellen als jouw vroegere baasje. Zou dat wel op prijs gesteld worden? Misschien dan toch maar een briefje in de brievenbus doen, met de vraag mij te bellen, mocht ze geïnteresseerd zijn. Zou ze wel willen weten wie jouw voorgaande eigenaar of eigenaars zijn en vragen naar de reden waarom we jou hebben afgestaan?

Altijd als ik aan de nieuwe eigenaar van Tommie denk, heb ik een vrouw voor ogen. Een vrouw van middelbare leeftijd, net als ik. Een echte kattenliefhebster die er gek op is een kat op schoot te hebben. Bijna zeker weet ik dat jouw nieuwe mens een vrouw is. Waarom? Omdat ik weet hoe je voorkeur altijd naar mij uitging als enige in het gezin. Hoe je bij mij op schoot kwam en je al diep en prachtig mooi spinnende  tegen me aanvlijde. Hoe je flikflooide met al het vrouwelijke bezoek van rond mijn leeftijd. Ik weet zeker dat je al je charmes hebt ingezet toen je potentiële bazinnetje op bezoek bij je kwam. Echt ik weet het zeker; je bent bij een vrouw komen wonen!

Het spijt me nog steeds zo Tom, dat je niet langer bij ons kon blijven. Je wist op de één of andere manier wel dat wat je deed niet in de haak was. Maar hoe kun je dat jou kenmerkende kattengedrag zomaar uitschakelen? Dat gedrag dat je, samen met al die andere leuke, gekke, grappige en lieve dingen die je deed, tot die kat maakte waar ik zo gek op was! De kat die ik nu, een paar maanden later, nog best weleens zó mis dat ik moet huilen omdat ik je nooit meer zal zien…

Wat ik nog het meeste hoop is dat je nu hebt wat wij je niet konden geven. Een tuintje, een boom om in te klimmen, andere katten om tegenaan te blazen en misschien zelfs mee te vechten. Je moest je ei kwijt kunnen, de wereld kunnen ontdekken en niet op twee hoog wonen met enkel een balkonnetje om naar buiten te gaan. Dat je dat niet had heeft misschien veroorzaakt dat je de jongste in ons gezin aanviel, zelfs een gevaar voor haar was. Het moest niet zo zijn. Jij hebt de vrijheid nodig en ik hoop met heel mijn hart dat je die nu hebt, mij ook gewoon vergeten bent zoals een echte kat, en net zo gek bent op je nieuwe bazinnetje als dat je op mij was.

Dag lieve gekke stoute slimme ondernemende Tommie. Dit kun je niet lezen maar ik schrijf het toch. Misschien leest je nieuwe baasje dit en wie weet zie ik je dan nog een keer. Ik blijf hopen. In mijn gedachten blijf jij altijd mijn Tommie…

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *