Een nieuw jaar, terugblikken of vooruitkijken?

December is al niet mijn favoriete maand, hoewel er dan drie van mijn gezinsleden jarig zijn. Dat zou dan toch een vrolijke bedoening moeten zijn, met nog sint, kerst en oud en nieuw erbij. Toch kijk ik vooral in december altijd uit naar januari. Zoals met wel meer mensen het geval is hebben de donkere dagen een neerwaartse invloed op mij.

1 januari vind ik maar een matige dag. Als ik het zelf kon kiezen zou ik op oudejaarsavond gewoon vroeg naar bed gaan. Het geknal wat je hier in Amsterdam al de hele avond hoort en wat om 00:00 uur zijn hoogtepunt bereikt dwingt je om op te blijven. Op de eerste dag van het jaar ben ik dan ook uitmijn ritme, ook al drink ik niet en kan ik geen kater hebben die de hele nieuwjaarsdag duurt.

De verdere maand januari staat bij mij voor licht, ruimte en nieuwe mogelijkheden. De donkere dagen maken al snel plaats voor langer licht. Lente en daarna zomer zijn het vooruitzicht van een nieuw jaar, hoewel er nog aardig wat koude dagen kunnen komen. Ik hou van vooruitkijken, nieuwe mogelijkheden onderzoeken en verheug mij altijd op lente en zomer, de lange dagen waarin je meer buiten kunt zijn.

Wat mijn blog betreft heb ik al geen andere instelling. Nieuw jaar nieuwe kansen is zo’n cliché, maar het is nou eenmaal zo dat je wat achter je ligt niet meer kunt veranderen. Waarom zou je dan terugkijken? Misschien alleen als je iets in het vervolg anders wilt doen. Dan liggen daar toch mogelijkheden voor in een nieuw jaar? Mooie gelegenheid om eens goed te bedenken wat ik anders wil doen. Goede voornemens in een nieuw jaar hoeven van mij niet zo. Maar nieuw licht blazen in iets wat al een tijdje bestaat is heus niet gek.

December kreeg ik na twee jaar weer betaald werk buiten de deur. Daarom stond mijn blog japkebeleeft.amsterdam op een laag pitje. Ik wilde wel schrijven maar moest vreselijk wennen aan het nieuwe ritme. Bovendien wilde ik eigenlijk van die .amsterdam af. Waarom, denk je misschien. Een .amsterdam is behoorlijk duur in vergelijking met een .nl domeinnaam. Als ik voorlopig niet meer dan één keer per week een artikel publiceer, waarom zou ik dan veel betalen als ik ook minder uit kan geven? Het bloggen moet vooral plezierig blijven om te doen. Geen aangelegenheid die me dwingt om geld te gaan verdienen omdat ik de kosten moet betalen. Er moest dus een ander domein komen, iets wat voor mij de lading ook beter dekte. Ook al ben ik een geboren Amsterdammer, ik schrijf niet alleen over wat het dagelijks leven in de hoofdstad inhoudt.

Rond de nieuwigheid van het werkende leven heb ik de content van japkebeleeft.amsterdam onlangs verhuisd naar japkeschrijft.nl  ik heb nog een hoop te sleutelen aan mijn nieuwe website vind ik, maar in ieder geval kan ik in dit kersverse jaar alvast aan de slag met schrijven en plannen maken voor mijn blog! Iets wat me vrolijk stemt, ook op een dag als 1 januari. Terugblikken kan wel, en is soms ook nodig. Vooruitkijken stemt wat mij betreft de mens open en zorgt ervoor dat je zin krijgt in wat komen gaat…

Wat doe jij het liefst in het nieuwe jaar, terugblikken of vooruitkijken?

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *