Hoe het komt dat ik Japke heet

Hoe het komt dat iemand een bepaalde naam heeft is vrij voor de hand liggend. Een voornaam krijg je namelijk meestal van je ouders. Moet dat nog verteld worden? Nou, wel als je Japke heet wil ik meteen heel bijdehand zeggen. Want wie mij aardig kent heeft de historie van mijn voornaam vast al eens gehoord. Voor de leukigheid ga ik deze geschiedenis nu voor iedere geïnteresseerde neerkalken. Dan kent iedereen bij wie dat nu nog niet het geval is mij zo meteen óók heel aardig.

Japke, die naam heb ik zelf gekozen!
Huh, je hebt jezelf nadat je uit de moederbuik gesprongen bent die naam gegeven? Kon dat maar, dan was ik vast niet de enige die zijn of haar eigen naam had uitgezocht! En waren de meeste mensen dik tevreden met hun roepnaam. Helaas, ik had eerst een andere naam. Twee voornamen eigenlijk en die staan ook nog steeds in mijn paspoort. Japke is in dat kleine rode boekje nergens te bekennen.
Het begon bij mijn opa van vaderszijde. Hij heette Jacob Willem. Omdat mijn ouders voordat ik kwam al een dochter hadden gekregen die naar beide oma’s genoemd was, zou het tweede kind naar opa Jacob genoemd worden. Dan was het zeker makkelijker geweest als ik als jongen op de wereld was gekomen. Helaas of gelukkig, hoe je het maar wilt zien, werd ik als meisje geboren. Japke heeft wel wat van Jacob inderdaad maar dat werd het toen nog niet. Ook geen Jacoba Wilhemina of Willemijntje of iets soortgelijks. Jammer. Het werd een hele ouderwetse naam die ik tot mijn zestiende levensjaar met me mee moest dragen. Moest. Want echt leuk vond ik naam niet. Welmoet Jackelien.
Welmoet werd ik dus genoemd. Ik denk niet dat mijn ouders dit hebben voorzien. Want op zichzelf is Welmoet best een mooi oudhollandse deftige naam. Maar wat ben ik ermee gepest in de eerste zestien jaar van mijn leven! Echt van alles werd er van gemaakt: Nietmoet, Mag niet en Wil wel. Op een gegeven moment werd er zelfs Mammoet en Melkkoetje van mijn naam gemaakt. Sommige mensen dachten dat Welmoet mijn achternaam was en staarden me aan als ik me voorstelde, net of ze dachten dat ik niet goed bij mijn hoofd was. Of ze verstonden ‘Helmut’, een Duitse jongensnaam. Een tijdlang had ik als kind korte haren en dachten mensen ook vaak dat ik een jongetje was. Omdat mijn naam bij de meeste mensen niet echt bekend was werd dat alleen maar versterkt. Welmoet. Geen meisje.
Je kunt je vast wel voorstellen dat ik het op een gegeven moment zat was. Helemaal beu. Ik was ongeveer zestien jaar en je snapt dan natuurlijk wel waar dit mee te maken had. De opstandige puberteit. Ik wilde een andere naam! Geen ‘gewone’ naam zoals Sylvia, Barbara of Monique want dat vond ik weer te burgerlijk. Nee, ik had nogal wat eisen. Het moest een aparte en liefst ook nog stoere naam worden. Als het kon moest die naam ook nog een link naar mijn opa leggen. Dat vond ik zelf ook echt lleuk. Jacob, Jacobje, Jaap, Jaapje of zoiets. Jack of Jackie vond k eigenlijk ook best wel stoer. Inmiddels dachten de mensen niet meer dat ik een jongen was, maar ik vind het ergens leuk om als meisje een stoere jongensnaam te hebben. Lekker tegendraads. Mijn moeder had me verteld dat toen mijn ouders een naam voor me kozen, ze ook aan Jaapje gedacht hadden. Dat stond in de editie van het woordenboek van voornamen dat ze toen in bezit hadden. Ik koos vooraleerst Jaapje omdat ik dat schattig en stoer tegelijk vond. Dat begon ik ook in mijn omgeving te verkondigen.
Samen met een vriendin heb ik het woordenboek van voornamen nog eens nageplozen. Jaapje is toen uiteindelijk Japke geworden. Eigenlijk gewoon omdat Japke in mijn ogen de allerleukste verbuiging van de vrouwelijke versie van mijn opa’s naam was. Hoe ik ervoor zorgde dat iedereen in mijn omgeving mij Japke ging noemen? Het lijkt bet of dat vanzelf is gegaan, omdat ik dat gewoon echt niet meer weet. Het leuke is dat mijn oma me na de naamsverandering vertelde dat opa Jacob als kind door zijn moeder ook Japke werd genoemd. Jabke dan zeker. Opa Jacob was in die tijd al jaren dood. Hij heeft dit alles helaas niet geweten.
Japke word ik inmiddels al zo’n 36 jaar genoemd. De meeste mensen die ik regelmatig zie, zoals op het werk bijvoorbeeld, weten niet beter. Gek genoeg denk ik dat ik nu geen enkele ‘last’ meer zou hebben van Welmoet. Het pesten van iemand met een aparte naam is natuurlijk echt iets wat alleen kinderen doen. Ik denk er weleens over om Welmoet op een bepaalde manier weer te gaan gebruiken. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn om de naam Welmoet Jackelien als auteursnaam te gebruiken voor mijn nog te publiceren boeken…
Je weet dus nooit…mocht je die eerst zo door mij verfoeide naam ooit eens ergens tegenkomen, dan weet je dat je mij aardig kent!

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

2 thoughts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *