Oud, nieuw, modieus of vintage?

“Zo, draag jij ze nog steeds?” vroeg de moeder van een kindje op school toen ik het plein opliep. Ik kende haar nog uit mijn middelbare schooltijd en wist meteen wat ze bedoelde. Mijn eerste paar dr Martens kreeg ik toen ik 16 was. Toen was ik zo blij, eindelijk waren ze ook verkrijgbaar in maat 38. Voordat ik ze droeg zag ik alleen jongens en mannen ermee lopen. Je had ze alleen in het zwart en rood. Dames- en kindermaatjes en felle kleuren, die bestonden niet. 

Oud nieuw modieus of vintageTegenwoordig heb je deze schoenen in alle soorten, kleuren en maten. Zelfs voor de allerkleinsten kun je ze kopen. “Een tijdje terug ruimde ik mijn kast op.” vertelde de moeder. “Ik kwam toen het paar dr Martens loafers tegen dat ik in die tijd droeg. Je weet wel, die met die kwastjes.” Ja, dat wist ik natuurlijk. “Nou en ik heb ze toen weggedaan. Maar later had ik spijt, want ineens zag ik ze in een etalage in de P.C. Hooftstraat voor € 300. Niet te geloven he?”

Zelf heb ik al die jaren steeds een paar dr Martens in de kast gehad. Soms droeg ik ze een hele tijd niet, af en toe had ik een outfit aan waarbij ik het goed vond passen. Dan kwamen ze de kast weer uit. Mijn dochter zei eens “Wat een stomme schoenen zijn dat!” Nu heeft ze twee paar en wil ze nog wel een andere kleur erbij…

Schoenen, kapsels, outfits, items, alles wat vroeger modieus, origineel, apart of zelfs lelijk werd gevonden, is nu in of heel gewoon geworden. Of vintage, waar je een heleboel winkeltjes van hebt tegenwoordig. Ook de dr Martens schoenen vind je daar. Ik kijk er mijn ogen uit en kan daar heerlijk van die oude herinneringen ophalen. Ik vraag mij af of wat als iets nieuws wordt beschouwd werkelijk nieuw is of gewoon iets van vroeger dat in een ander jasje is gegoten.
Zie jij ook weleens kleding die je lange tijd geleden droeg en die nu óf als vintage, óf als nieuw wordt gepresenteerd?

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *