Mijn hardloopdoelen voor 2017

Als een jaar bijna is afgelopen of net begint denk ik: het hoeft geen nieuw jaar te worden om goede voornemens te hebben. Ook al heb ik die mening, het kan geen kwaad om doelen te stellen. Een nieuw jaar is daar zelfs een mooie gelegenheid voor; schoon en fris aan iets beginnen. Vandaar dat ik voor mijzelf bepaalde doelen heb gesteld wat betreft het hardlopen. Wil je ze weten? Lees verder…

Loopevenementen
Wie mijn artikelen over hardlopen al wat langer leest weet dat ik al een paar jaar aan dezelfde evenementen in Amsterdam meedoe: de gezellige 10 kilometer recreatieloop van de Vondelparkloop in januari, de massale Dam tot Damloop in september en de behoorlijke afstand van de halve marathon bij de TCS Amsterdam Marathon in oktober. Ook dit jaar staan deze weer op mijn agenda. Wil ik dan niet een keer iets anders? Ja hoor, ik denk erover om een paar keer een 5 kilometerloop te doen. Waarom, ik loop toch meestal langere afstanden? Klopt, alleen wil ik mezelf juist uitdagen door een kortere afstand te lopen bij een loopevenement. Eens zien of het me lukt om een 5 kilometer binnen het halve uur uit te lopen. Eitje is dat voor veel hardlopers, voor mij echter iets om echt voor te trainen.

Kracht en snelheid
Zoals je leest is een belangrijk doel voor mij de snelheid. In het verleden veroorzaakte snelheid juist overbelasting in mijn rechterbeen. Dat is dus de reden dat ik de laatste drie jaar veel trager ben gaan lopen. Niet erg op zich, maar juist omdat ik de lange afstanden leuk vind, gaat er nu wel erg veel tijd in de trainingen zitten. Tijd die ik met een druk leven gewoon niet altijd heb. Het scheelt dan echt of je een anderhalf of twee uur of langer over een loop doet. Alleen, hoe doe ik dat dan, ik kan toch niet zomaar ineens weer sneller gaan? Dan raakt mijn been weer overbelast, nee, dat wil ik niet!

Sneller gaan lopen vraagt opbouw in training en ook voor een deel in kracht. Ik train de laatste tijd dan ook één keer per week met gewichten in de sportschool en doe tijdens de looptraining regelmatig aan intervallen. Heeft dat al resultaat opgeleverd? Eerst wel, maar nu ik sinds vorige maand weer een betaalde baan heb, is die gerichte training ietwat op de achtergrond terecht gekomen. Reden te over om er dit nieuwe jaar weer volop mee aan de slag te gaan.

Wat hoop ik te bereiken?
De Vondelparkloop is al iets te dichtbij om mijn wens al meteen in vervulling te laten gaan. Ik hoop net als twee jaar geleden deze 10 kilometerloop binnen het uur uit te lopen. De Dam tot Damloop hoop ik in september binnen de twee uur uit te lopen en de halve marathon in oktober binnen de tweeënhalf uur. Dan komt dat doel voor de Vondelparkloop wellicht het volgende jaar.
Geen hele ambitieuze doelen voor veel hardlopers denk ik. Ik hoef mij echter lekker niet te vergelijken met anderen en zal best hard moeten trainen om mijn persoonlijke doelen te bereiken. Het leuke is vooral dat nu ik dit zo opschrijf en weet dat anderen dit gaan lezen, ik er serieuzer mee om zal gaan. Dat is al een uitdaging op zich!

Heb jij doelen voor 2017, op het gebied van hardlopen, sport of iets anders? Welke?

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *