Waarom een sporthorloge in plaats van een hardloop-app?

Nu al bijna twee jaar geleden verruilde ik mijn Nike Running Club app voor het Polar M400 Sporthorloge* . Daar had ik verschillende redenen voor. Nu ik mijn sporthorloge al zo lang in gebruik heb wordt het weleens tijd om te evalueren. Waarom maakte ik de switch in eerste instantie en bevalt het me wel? Dat zul je zo te weten komen…

Ergens in 2011 kocht ik de Nike+ sportsband, een horloge waar een chip bij hoorde die ik in mijn schoen moest doen. Ik moest er dus ook nog een Nike schoen bij kopen die in de zool een uitsparing voor de chip had. Anders kon mijn loop niet geregistreerd worden. Nadat ik klaar was met mijn loop moest het horlogegedeelte van de armband af en in de usb-poort van een computer gestopt worden. Je had daar dan ook nog een app voor nodig en een Nike+ account. Het was behoorlijk omslachtig. Ik wist op dat moment echter niet beter en was blij dat ik de mogelijkheid had om mijn loop te registreren. Het stimuleerde me om meer kilometers te lopen tot ik uiteindelijk zelfs de afstand van een halve marathon kon afleggen. En die dan ook voor het eerst in officieel verband liep. Dat was begin 2013.

Op een gegeven moment ging de sportsband kapot. Het gedeelte dat in de computer gestopt moest worden werkte niet meer. Toen ging ik met de Nike+ app op mijn telefoon lopen die ik in tijdens de loop in een houder om mijn bovenarm bond. De app had vele voordelen. Ten eerste hoefde ik geen schoen meer te kopen met een uitsparing voor de chip. Je kon oortjes in de telefoon pluggen zodat je naast het luisteren van muziek iedere kilometer of na een zelf gekozen andere afstand een stem je kon laten vertellen hoeveel en hoe hard je gelopen had. De afstand kon je vooraf instellen zodat je wist hoever je nog te lopen had. Daarnaast werd de loop meteen met de app gesynchroniseerd. Ik hoefde dus niet eerst een device in de pc te stoppen en te wachten tot ik mijn overzicht en voortgang kon inzien. De app was ook preciezer in registratie omdat ik tijdens het lopen zowel een internet- als satellietverbinding had.

De Nike+ app bood daarnaast ook trainingsprogramma’s, waarmee je een schema kon volgen voor bijvoorbeeld een 5 of een 10 kilometer of een halve of hele marathon. Ik heb eens zo’n schema strak gevolgd en moet zeggen dat het me enorm geholpen heeft.

Wat ik wel jammer vond is dat ik mijn hartslag niet kon meten. Ik had daarvoor een horloge met bijbehorende hartslagband moeten aanschaffen. Die van Nike was behoorlijk duur en kon ik ook niet aanschaffen in de Nike shop. Bestellen ging alleen via de Website van Nike. Tijdens evenementen had ik verschillende lopers met andere merken horloges gezien en ik wilde eerst onderzoeken of ik wellicht beter een ander merk horloge kon nemen.

Ondertussen liep ik wekelijks tijdens mijn duurloop 15 tot 20 kilometer. Zo rond de 16 kilometer begon mijn telefoon signalen te geven dat de batterij bijna leeg was. En dat terwijl mijn telefoon nog geen half jaar oud was! Wat wil je; ten eerste draaide het toestel steeds een zware app met stem, stonden internet en GPS aan en luisterde ik ook nog eens muziek tijdens het lopen. Nadat ik de halve marathon van Amsterdam had gelopen was mijn telefoon helemaal leeg. Echt irritant; ik kon niet eens even het thuisfront laten weten dat ik heelhuids was aangekomen! Toen besefte ik dat het tijd werd om iets anders voor de app in de plaats te nemen…

Nadat ik me uitgebreid had ingelezen op internet en naar meningen van medeleden in de hardloopgroep op Facebook had gevraagd koos ik na enig wikken en wegen voor het Polar M400 Sporthorloge* met hartslagband. Een mooi en (heel belangrijk) niet al te groot horloge met GPS en bluetooth. Na het lopen hoef je je horloge alleen te synchroniseren met je Polar Flow app en je loop staat weergegeven met een uitgebreide analyse. Leuke bijkomstigheid is dat je met dit horloge ook andere sportprofielen kunt gebruiken: regelmatig meet ik mijn krachtprestaties in de sportschool, laat ik het horloge af en toe meedraaien als ik een fietstochtje maak, en heb ik onlangs het profiel ‘zwembad zwemmen’ op het horloge gezet om dat binnenkort eens uit te proberen. Verder waarschuwt het horloge mij op mijn werk als ik te lang achter elkaar heb gezeten: het is tijd om te gaan bewegen wordt mij vergezeld van een piepje verteld.


De hartslagband gebruiken was wel even wennen: het ding heeft een elastieken band en het gedeelte dat je hartslag meet heeft zo’n plat batterijtje dat lastig te vervangen is. Dat gedeelte moet je na het lopen van de band afhalen omdat het batterijtje anders snel leeg is. De band gaat door het zweten natuurlijk onfris ruiken en moet je dan ook regelmatig wassen. Achteraf had ik dus beter een horloge met ingebouwde hartslagmeter kunnen nemen. Daar had ik op dat moment de middelen niet voor; een dergelijk horloge is een stuk duurder. Wellicht als ik weer aan een nieuw horloge toe ben een mooi verjaardagscadeautje.

Conclusie
Ondanks de kanttekeningen ben ik inmiddels gewend aan het horloge. Ik geloof dat ik de mogelijkheden van het horloge nog niet ten volle heb benut: het horloge meet ook je activiteit overdag en je slaapritme ‘s nachts. Ik leg het horloge ‘s nachts altijd af maar zou daar wellicht verandering in kunnen brengen omdat ik niet altijd even best slaap en daar best eens wat aan zou kunnen doen. Het fijne van het horloge ten opzichte van een running-app is ook gewoon dat je tijdens de loop geen rare fratsen hoeft uit te halen om te kijken hoe de voortgang is; op het horloge dat om je pols zit kijk je nou eenmaal makkelijker dan op je telefoon die in een houder om je bovenarm zit. Je bent dan ook niet voortdurend verplicht om een koptelefoon te gebruiken; wil je een keer geen muziek of stem horen, dan lekker niet!

Sporthorloge kopen? Dat raad ik je zeker aan als je nu alleen een app gebruikt. Het Polar M400 Sporthorloge* kopen? Als je geen moeite hebt met de hartslagband: ja! Wil je voor een sporthorloge gaan dat niet al te groot, redelijk betaalbaar is en ook nog enigszins elegant om een smal polsje sluit? Dan zeker ja! Heb je andere wensen of behoeften, laat je dan goed informeren: lees product reviews op het internet of loop eens een paar winkels binnen die sporthorloges verkopen. Ik hoop dat je een keuze maakt waar je veel plezier van hebt!

*De links in dit artikel verwijzen naar de plek waar je het Polar M400 Sporthorloge* kunt aanschaffen. Gebruik je deze link, dan krijg ik een percentage van wat je besteedt en steun je daarmee mijn blog.

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *