Inspiratie #1 ‘Zoek de middenweg’

Sinds ruim een jaar hoor ik niet meer tot het werkende deel van de bevolking. Wat is dat eigenlijk? Natuurlijk werk ik, ik heb genoeg te doen in huis. Bovendien is bloggen ook een soort werk geworden, zeer plezierig werk! Laten we het erop houden dat ik  niet meer buiten de deur werk, terwijl mijn gezinsleden óf naar school, óf naar het werk gaan.

Vergeten
In het begin had ik het er moeilijk mee. De vele collega’s met wie ik dagelijks samenwerkte werkten nog wel bij het betreffende bedrijf en ik zat thuis. Met de meesten had ik geen contact meer en ik voelde me als het ware vergeten. Zo gaat dat nou eenmaal, je bent collega’s, geen vrienden, levensmetgezellen of hoe je dat ook mag noemen. De mensen hebben het druk en zijn bezig met hun eigen leven. Dat neemt niet weg dat ik een groot deel van mijn tijd daar had doorgebracht, een stuk van mijzelf had gegeven en het daarom fijn had gevonden als ik men wat meer naar mij om had gekeken. Het is niet anders.

Search

Ambitie
Met de tijd begon het te slijten. Ik werd ambitieuzer in het bloggen, richtte een eigen website in en begon intensiever te netwerken. Wellicht zal ik weer ergens aan het werk gaan en dat dan combineren met mijn passie die ik met het bloggen zo goed tot uiting kan brengen. Ik wil er verder in groeien en voel ook een bepaalde missie in wat ik schrijf. Wie weet wat er gaat komen?

Oppepper
Er zijn van die dagen, dat het lijkt of je maar niet vooruit te branden bent. Soms is dat aan het begin van een week, maar ook in het midden of aan het einde van de week kun je ineens inzakken. Op zo’n moment kun je wel een opkikkertje gebruiken. Daarmee bedoel ik niet een kopje koffie, hoewel dat bij mij altijd welkom is. Nee, ik bedoel een opkikker in de vorm van een inspiratiezin, die je een dag, een week of zo lang je wilt bij je draagt en waarmee je kunt focussen, aandacht richten of misschien zelfs even de spanning los kunt laten.

Blijheid
Ik kreeg ze met het Happinez magazine dat in het 50+ pakket zat dat mijn zus mij gaf toen ik ‘Sara’ werd. De zogenaamde inspiratiekaartjes. Neem zo’n kaartje, lees de tekst erop en laat je er gedurende de dag door inspireren, was de boodschap op het pakje. Leuk idee. Het precies doen zoals wordt aangegeven, daar word ik, eeuwige puber, wel een beetje opstandig van. Daar wil ik mijn eigen eigenwijze draai aan geven. En waarom niet? Maak zo’n kaartje zelf, zet er je eigen tekst op, houd het een tijdje bij je en kijk of wat je er uit kunt halen.

Kaartje
Goede voornemens. Voor mij hoeven ze niet specifiek in een nieuw jaar te worden gemaakt. Sterker, als je wacht tot het begin van een kalenderjaar om met oude gewoontes te kappen, sta je er dan werkelijk achter? Nee hoor, goede voornemens mogen van mij altijd. Toch kan een nieuw jaar je wel een boost geven om nieuwe dingen te gaan doen. Jezelf en anderen inspireren tot bepaalde gedachten die je steunen, je focus geven en je niet laten afdwalen. In 2016 wil ik regelmatig een zelfgemaakt kaartje bij me steken met een zin ter inspiratie. Een kaartje als deze bijvoorbeeld;

‘Zoek de middenweg, want daar is de balans te vinden’ (Aristoteles)

Alles of niets
Ik ben een mens van extremen. Het is vaak alles of niets bij mij. Heb ik ergens geen zin meer in, dan voelt het bij mij als ‘er nooit meer zin in hebben’. Ben ik blij, dan ben ik niet ‘zomaar’ blij, maar voel ik een soort jubelgevoel. Het is niet altijd gemakkelijk. Niet voor mezelf, ook niet voor anderen. Mensen raken er ook snel overdonderd door als ze intense reacties waarnemen. Mijn recalcitrante ik kan dan denken: ach wat, dan raken ze toch lekker overdonderd? Als het is om anderen te plezieren, dan kan ik snel geneigd zijn te zeggen: niet mijn probleem!

Uitdaging
Het enige probleem dat ik zelf heb met het extreem, intens zijn, is dat het soms vermoeiend is. Daarom hoop ik dat komend jaar voor mij in het teken staat van ‘de middenweg’, ‘de balans’. Lukt dat mij niet, dan heb ik in ieder geval een bepaald streven nageleefd. Iets anders dan anders gedaan om mezelf te testen en uit te dagen. Alleen dat vind ik al mooi.

Wat jij?
Ben jij ook iemand die op zoek is naar de middenweg, of behoefte heeft aan een bepaalde balans? Heb jij voornemens voor het komend jaar? Laat jij je graag inspireren of wil je zelf anderen inspireren? Heb je ook zo’n inspiratiezin of -zinnen waar je iets mee doet of wilt doen? Gebruik je van die kaartjes die je bij je draagt? Laat me weten!

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

3 thoughts

    1. Geinig dat je schrijft dat je nooit op zoek bent naar de middenweg. Toch lijkt het of juist die middenweg je aantrekt; je hebt mijn blog gelezen en neemt zelfs de moeite er een reactie op te schrijven… 😀

  1. Mooi stuk zeg! IK herken dat enorm, dat alles of niets. Zo ben ik ook. Ik vind het zelfs enorm moeilijk iets af te maken als ik er geen zin meer in heb, terwijl ik dan alles geef voor iets waar ik enthousiast over ben 😉 Vind het wel een mooi doel daar een middenweg in te vinden, want dit kost vaak nogal wat energie als dat iets toch af moet haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *