Inspiratie #3 Niet te veel praten

‘De tong heeft geen bot’, zo luidt een Marokkaans gezegde. Dit wordt gezegd wanneer iemand bijvoorbeeld roddelt, zijn mond voorbij praat of erg scherp in woorden is geweest. Het advies om niet te veel te praten klinkt hierin door.

tekstballon stilte
‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’. Ook zo’n zin die aangeeft dat je mond houden beter is dan praten. Een variant die veel in islamitische kringen wordt gebruikt is: ‘Er zijn tien adviezen voor de verstandige mens. Negen luiden: zwijg! De tiende luidt: spreek weinig.’

Zelf hou ik erg van babbelen. Helemaal als ik iemand een tijd niet gezien heb. Dan heb je gewoon heel veel te vertellen. Achteraf merk ik dan pas dat ik mezelf als het ware voorbij ben gelopen. Het wordt dan heel onrustig in mijn hoofd. Had ik niet wat minder kunnen praten?

Zolang ik mij bewust ben van wat er uit mijn mond komt raak ik niet al te vermoeid door praten. Ik kies er tegenwoordig ook voor om niet een hele ochtend met iemand te gaan kleppen en koffieleuten. Een uurtje is wat mij betreft genoeg. Anders suizen mijn oren steeds maar na van al dat gepraat. En als ik dan toch wat langer tijd ergens doorbreng waar de focus ligt op gesprek: mond goed voelen en zorgen dat er niet te veel naar buiten gaat. Net alsof je op dieet bent (niet te veel eten) maar dan omgekeerd. Het zorgt voor meer rust in mijn hoofd.

Bedenk jij zelf weleens wat je allemaal zegt? Word jij ook vermoeid van veel praten? Wat doe je eraan?

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

One thought

  1. Ja herkenbaar! Ik kan echt heel veel praten, maar dat doe ik niet heel vaak en alleen bij bepaalde mensen. Hangt er ook vanaf waar het over gaat. Als het alleen nog maar gaat om te praten val ik vaak bijna in slaap haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *