Hoe gastvrij wil je het hebben?

Eén koekje is voor één iemand. Dus als ik een koekje van een schaaltje pak, hoor ik dat hele koekje op te eten en niets te laten liggen. En als ik eten op mijn bord heb opgeschept, moet ik mijn bord leeg eten. Zo heb ik dat geleerd en zo hoort het.
In Marokko moet je wat er op tafel staat meestal delen met veel meer mensen dan in Nederland. Dus als je een koekje van een schaaltje pakt en dat helemaal alleen opeet, ga je er misschien aan voorbij dat er nog anderen zijn en dat je hoort te delen. Je moet dus opletten dat je niet te veel voor jezelf neemt. Daarom breek je vaak een stukje van het koekje dat je wilt eten, of neemt maar de helft van een stukje cake, zodat er genoeg overblijft voor anderen. Ook eet je de maaltijd samen van een schaal en als je vol zit, stop je met eten.
Als ik in Nederland bij iemand op bezoek ga, ben ik een gast. Met die persoon of personen maak ik een afspraak als ik langs wil komen. Dat is fijn, dan weet je waar je aan toe bent. Als op bezoek ben gedraag ik me naar de maatstaven van mijn gastvrouw of –heer. Als mijn eigen gewoonten afwijken van die van de persoon bij wie ik op bezoek ga, pas ik me aan. Ik zorg ervoor dat mijn kinderen zich goed gedragen en wijs ze terecht als ze dat niet doen. Als ik moe ben moet ik me inhouden, ik heb thuis mijn bed om te slapen dus als de tijd gekomen is, ga ik naar huis om daar de nacht door te brengen.
Als ik in Marokko bij iemand op bezoek ga, ben ik natuurlijk ook een gast. Het is niet nodig om een afspraak te maken, als ik langs wil komen doe ik dat. Ik mag me gedragen zoals ik wil, omdat ik weet dat men het me naar de zin wil maken. Het is niet nodig me aan te passen, mijn gastvrouw en/of –heer past zich aan mijn wensen aan. Als ik mijn kinderen terecht wijs omdat ik vind dat ze zich niet goed gedragen zegt mijn gastvrouw of –heer: “Laat ze maar”.  Als ik moe ben hoef ik me niet in te houden, er wordt een plekje voor mij gemaakt om even te rusten als ik dat wil.
Gewoonten, manieren en verschillen. Niets ligt precies vast en overal is het weer anders. Soms kan ik in Marokko denken dat het er maar ongeorganiseerd aan toegaat, in Nederland heb ik soms het idee dat het maar een kille toestand is. Maar altijd doe ik mijn best om de situaties vanuit verschillende hoeken te bekijken en te bedenken dat niets ‘goed’ of ‘fout’ is en het ene niet ‘beter’ of ‘correcter’ is dan het andere.

 

Alhamdulilah, blij om te weten…

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *