De huis- tuin- en keukenmiddeltjes van Marokko #1 komijnpoeder tegen buikpijn

Komijn ken ik oorspronkelijk van de kaas. Toen ik klein was noemde ik, net als andere kinderen, deze kaas “konijnenkaas”. Als kind vond ik komijnekaas lekkerder dan gewone kaas.

Komijn gebruikte ik verder nooit in de keuken, totdat ik de Marokkaanse keuken leerde kennen. Komijnpoeder wordt in Marokkaanse gerechten veelvuldig gebruikt; in salades, verschillende soepen en sommige tajines. Weet je hoe lekker dat is?

Meest opvallend in de Marokkaanse keuken vond ik de combi van zout en komijnpoeder op een gekookt ei. Tegenwoordig vind ik het gebrek aan komijnpoeder bij het eten van een gekookt ei een reden om het ei te laten staan…

Dat komijnpoeder ook een middeltje kan zijn om van buikkramp af te komen ondervond ik tijdens één van mijn vakanties in Marokko. Door de verandering van voedsel en de niet altijd even hygiënische omstandigheden in dat land liep ik op een gegeven moment rond met een vanwege de buikpijn vertrokken gezicht. Een familielid vroeg me wat er mankeerde. Zoals altijd in Marokko wanneer ik iets mankeer kreeg ik meteen van alle kanten (goedbedoeld) advies.

Dit keer werd mij verteld dat ik een lepel ‘kamoen’ moest nemen. Dat is dus komijnpoeder op z’n Marokkaans. Omdat ik komijnpoeder best lekker vind en het een gewone specerij is dacht ik: baat het niet dan…ik nam in één keer een hele lepel zoals mij was verteld. Van tevoren had ik eigenlijk een glas water moeten neerzetten want wat er gebeurde was niet zo fijn. Ik moest heel veel moeite doen om de hele hap weg te werken, ik stikte er zelfs bijna in. Lekker vond ik het spul ook niet nu het nergens in verwerkt was. De neiging om de hele hap uit te spugen was heel sterk aanwezig. Toch deed ik mijn best, nu meer om mijn adviseur niet teleur te stellen dan om er zelf baat bij te hebben. Uiteindelijk lukte het mij om de hele lepel vol komijnpoeder door te slikken.

Het duurde even, maar na enige tijd merkte ik echt dat de buikpijn verminderd was. Nu gebruik ik komijnpoeder wel vaker als ik buikpijn heb. Conclusie: komijnpoeder helpt echt bij buikkrampen. Baat het niet, dan schaadt het ook niet!

 

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *