Op jouw bank liggen onbeleefd?

Stel, ik kom bij jou op bezoek en ga uitgebreid en languit op jouw bank liggen. Dat vind ik heel normaal en nota bene vreemd als jij daar anders over denkt. Als je er wat van zegt ben ik nog beledigd ook en denk ik dat je eigenlijk niet wilt dat ik bij je op bezoek kom. Ik ben jouw gast en mag doen wat ik wil en jij mag daar niets van zeggen. Hoe zou jij dat vinden?

Dit hierboven is een voorbeeld, maar wel wat extreem gesteld. In dit artikel beschreef ik al eens hoe het zit met de Marokkaanse gebruiken met betrekking tot gastvrijheid. Soms is het namelijk echt omgekeerde wereld als je het vergelijkt met Nederlandse gewoonten. Ik moest er ineens weer aan denken toen een vriend mij vertelde dat hij bij zijn schoonvader thuis op de bank ging liggen. “Het is onbeleefd maar ik doe het toch want ik heb thuis geen bank.” zei hij. Geinig. Zelf heb ik namelijk al heel lang niet meer dat idee in mijn hoofd dat liggen op de bank van iemand bij wie je op bezoek bent onbeleefd is. Hoe dat nou kan? Uiteraard door de Marokkaanse invloed die al jarenlang deel van mijn leven is…

Wees niet bang. Ik ga heus niet onmiddellijk na binnenkomst uitgebreid en languit jouw bank bezet houden. Je kunt me dus gerust uitnodigen. Toch wil ik je voorstellen het eens van een andere kant te bekijken. Denk je eens in dat het een afwijzing is van de gastvrijheid als je NIET op de bank van je gastvrouw of -heer gaat liggen. Niet dat je dat direct na binnenkomst hoort te doen. Wel na verloop van tijd als je weg wilt gaan, bijvoorbeeld omdat je moe bent. Als je wilt vertrekken na een bezoek moet je sowieso worden overgehaald om te blijven. Dat hoort ook echt overtuigend gebracht te worden, zó dat je je bijna schuldig voelt als je niet blijft. Het zou niet gastvrij zijn van de gastvrouw of -heer om je gewoon te laten gaan. Moe zijn is echt geen excuus. Want je kunt toch even op de bank gaan liggen? Je krijgt ook nog een dekentje als je daar behoefte aan hebt. Nee, je moet wel echt met een betere reden komen om weg te gaan. Soms komt daar zelfs een heel repertoire aan argumenten en uitvluchten over en weer bij kijken. Toch weggaan en niet op de bank gaan liggen? Oké dan, na een hele tijd over-en-weer gepraat mag je dan uiteindelijk vertrekken. Inmiddels zo moe gestreden dat je er uiteindelijk toch maar beter aan had gedaan om op die bank te gaan liggen…

Mag ik een keertje bij je langskomen? Of ben je nu bang geworden? 😛

 

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

2 thoughts

  1. Lieve Japke , je mag zo vaak komen als je wilt. Jij en je gezin mogen altijd op mijn bank liggen. Veel mensen mogen op mijn bank liggen. Iedereen? Ik zou van een vreemde willen weten , waarom dat belangrijk, nodig, gewenst is. Lieve groetjes. Hennie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *