Plannen maken in een land als Marokko?

Eigenlijk zou ik het na zoveel jaren wel geaccepteerd moeten hebben. Keer op keer blijkt in Marokko weer dat het anders gaat dan gepland. Dat je eigenlijk niets echt kunt plannen. Hoe komt het dan toch dat het telkens weer moeilijk is om te accepteren?

Volgens mij gaat het om te controle. Het altijd de dingen naar je eigen hand te willen zetten. De kunst om het leven op zijn beloop te laten. Soms is het gemakkelijk om die kunst te beoefenen, vaak niet. Toch denk ik dat de mensen die het vaardigst zijn in het beoefenen van die kunst het lekkerst in hun vel zitten. Het is toch fijn om je niet druk te maken omdat de dingen niet gaan zoals je bedacht hebt?

Als je iets geregeld wilt hebben in Marokko is het verstandig om daar een week (of wat) voor uit te trekken. Iets zo simpels als een kleurkopie van een officieel document maken kan een hele middag duren. Bij de eerste winkel waar je binnenkomt zegt de medewerker dat het bij hem wel duurder is dan wat de norm is dus dat je beter naar wen ander kunt gaan. In de volgende winkel is het kopieerapparaat stuk. Kom je bij de daaropvolgende winkel aan dan blijkt de eigenaar de tent nog gesloten te houden omdat hij een paar dagen langer wil genieten van het offerfeest. Ondertussen heeft de officiële instantie waar de kleurkopie voor nodig is haar deuren gesloten en moet je dus wachten tot de volgende dag. Voor de volgende dag kun je maar beter van het ergste uitgaan. Dat is dat niets zo zal gaan zoals je gepland hebt. Jammer als je al bijna weer naar Nederland moet vertrekken. Dit veroorzaakt stress in een land waar het tempo vele tandjes trager is dan in ons kikkerland.

Toch zijn er veel dingen in Marokko juist super amusant als het erop aankomt. Zoals het een zooitje ongeregeld kan zijn in het verkeer en daar dan weer gekke oplossingen voor verzonnen worden. Neem nou een voorbeeld aan de parkeerplaatsen. In Nederland moet je het maar voor lief nemen als een parkeerplaats vol is. In Marokko ga je driedubbel staan als het niet anders kan. Je geeft je autosleutel af aan de parkeerplaatsbewaker. Als je terugkomt op de parkeerplaats staat je auto ineens op een heel andere plek dan waar je hem achter had gelaten. Als je de parkeerwachter vijftig cent geeft mag hij in zijn vingers knijpen.

Zoiets als met het parkeren moest eens in Nederland mogelijk zijn. Dat dit niet kan moeten we gewoon accepteren. Land waar alles zo supergoed geregeld en alles te plannen is?

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

One thought

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *