Waarom ik uierzalf meeneem naar Marokko

Meenemen naar Marokko 2
Kort geleden ontving ik een e-mail van een dame die zich voorstelde als Carolien. Ze werkte aan een televisieprogramma waarvan ze de naam wel vermeldde, maar die ik zelf nog even niet zal weergeven. Voorlopig. Misschien is het niet zo leuk als ik informatie geef over een programma dat nog in de maak is. Vind ik zelf ook niet fijn, als anderen gaan aankondigen wat voor soort artikelen ik komende maand op mijn blog ga publiceren. Ook al weet ik dat zelf nu ook nog niet. Het is het idee.

Carolien had mijn blog gelezen, wat ik op zichzelf al erg leuk vind. Voor het bewuste televisieprogramma wilde ze meer weten over een element uit een onderwerp waarover ik eens had geschreven. Die informatie kon namelijk weleens bruikbaar zijn voor het programma waar ze aan werkte. Ze vroeg mij of ze me kon bellen. Ja Carolien, dat vind ik best, maar laat me dan eerst even de informatie waar je naar vraagt zélf op mijn blog publiceren. Tenslotte is het míjn kennis en míjn blog. Natuurlijk kun je ook wat van de credits opstrijken Caro, want je hebt me geïnspireerd tot het schrijven van een nieuw artikel. Maak je me daarna nog even beroemd als het kan?

blog over uierzalf 2Enige minuten na het lezen van de e-mail vroeg ik mij af welk artikel Carolien nou precies gelezen had. Het moest uit de blogcategorie ‘Marokko’ zijn, want ze wilde weten waarom ik altijd uierzalf mee naar Marokko neem. Ging het om het artikel In een bad van kamelenplas? Daar had ik voor het eerst vermeld dat ik onder andere uierzalf als remedie voor mijn voetkloven had gevonden. In dat artikel staat alleen niet dat ik de uierzalf altijd meeneem naar Marokko. Dat staat weer wel in Wat wij meenemen naar Marokko. Carolien, mag ik nog even weten welke artikelen je nog meer hebt nageplozen? Gewoon nieuwsgierig, wie weet inspireer je me nog tot het schrijven van andere verhalen. Over (Marokkaanse) huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen kwaaltjes welteverstaan. Wie weet nog meer voer voor je programma.

Dan zal ik nu antwoord geven op de vragen van Carolien…

…waarom ik zelf uierzalf gebruik? Ten eerste om die akelige voetkloven tegen te gaan. Die doen pijn! Na de geschiedenis met de kamelenplas begon ik mijn voeten regelmatig te baden in warm water. Het eelt wordt dan week waardoor je de harde eeltplekken goed kunt weghalen met een eeltrasp. Heb je je voeten geraspt dan droog je ze af. Vervolgens smeer je ze in met uierzalf en trek je sokken aan. Dit doe je bij voorkeur voor het slapen gaan, zodat de uierzalf in de nacht in je voeten kan trekken.

…waarvoor gebruik ik uierzalf nog meer? Ik heb niet zo’n goede doorbloeding waardoor mijn vingertoppen vaak kloven vertonen in de winter. Uierzalf helpt hier heel goed tegen. Ook na het afwassen smeer ik uierzalf op mijn handen. Uierzalf helpt ook goed tegen schrale lippen. Bij mij thuis staat altijd een pot uierzalf op een centrale plek. Ook heb ik altijd een klein Nivea potje gevuld met uierzalf in mijn tas. Ik raak in paniek als er geen uierzalf in de buurt is. Of als ik vergeten ben mijn Nivea potje bij te vullen. Je kunt dus wel zeggen dat ik verslaafd ben aan uierzalf. Wat hoor ik daar? Zeg het gerust: uierzalfjunk!

…waarom neem ik uierzalf mee naar Marokko? Inmiddels weet de familie in Marokko natuurlijk van mijn uierzalfverslaving. Verschillende familieleden hebben gezien hoe mijn voeten eraan toe waren voordat ik begon met uierzalf. Ze hebben gezien hoe zacht mijn voeten nu al jaren zijn. Dat wilden ze zelf ook weleens proberen. Ik merk dat veel mensen in Marokko een bepaalde status toekennen aan middeltjes en medicijnen uit Europese landen. Ze achten Europese producten en middeltjes hoger dan die uit hun eigen land wat ik wel jammer vind. Sommige kruidenmiddeltjes werken namelijk heel goed en zijn beter voor je gezondheid dan de vaak chemische spullen uit het westen. Uierzalf valt bij ons natuurlijk onder de onschuldige middelen. Het werkt voor veel doeleinden. De familieleden voor wie ik uierzalf meeneem hebben niet allemaal last van voetkloven. Uierzalf wordt ook door hen genoemd als werkzaam middel tegen eczeem. Zelf heb ik geen eczeem dus kan ik niet vanuit mijn eigen ervaring spreken.

…is er geen middel in Marokko dat net zo goed werkt als uierzalf? Natuurlijk geloof ik best dat er een middeltje in Marokko verkrijgbaar is dat net zo goed helpt tegen voetkloven als uierzalf. Zelf heb ik het alleen nog niet gevonden. Ik heb eens een zalfje gekocht in de soek dat een beetje dezelfde substantie had. Het was rood van kleur en zat in een klein potje zonder naam of label. Misschien thuis door de lokale bevolking in elkaar gebrouwd? Ik was een beetje huiverig voor wat er aan ingrediënten was gebruikt voor die zalf. De rode kleur gaf de doorslag; deze ‘besmette’ de lakens door mijn sokken heen en dus gebruikte ik die zalf liever niet meer. In de tijd van mijn experiment in Marokko met kamelenplas suggereerde ook eens iemand om rauw kippenvet met citroen te gebruiken. Lekker handig. Moet je veel kip kopen om steeds je voeten in te kunnen smeren. De citroen op je hielen lijkt me bovendien nogal bijtend aanvoelen. Geen fijn vooruitzicht. Iemand anders zei dat ik zo vaak mogelijk henna op mijn voeten moest smeren. Misschien wilde deze persoon me een bevriende henna-artiest of kruidenverkoper aanbevelen? Waarschijnlijk heb ik nog wel meer suggesties gehoord maar na dat kamelenavontuur ging ik toch maar liever voor een middeltje dat ik in Nederland kon kopen. En waarvan ik al had ondervonden dat het werkte.

…waarom geen vaseline, uiercrème of iets anders tegen voetkloven?
blog over uierzalf 1Vaseline is van een iets ‘hardere’ substantie dan uierzalf. Het smelt eerder als je het warm maakt en smeert daarom niet goed uit. Uierzalf is lekker dik smeerbaar en blijft goed op de huid zitten. Uiercrème heb ik eens per ongeluk gekocht toen ik eigenlijk uierzalf wilde kopen. Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo goed waar uiercrème voor dient, het smeert veel te dun uit. Als ik mijn voeten een tijdje verwaarloos verschijnt er soms een kloof waardoor ik echt pijn krijg bij het lopen.  Dan helpt uierzalf niet snel genoeg. Ik gebruik dan voetklovenzalf van Vichy. Die is best duur en dus kan ik die niet met grote hoeveelheden naar Marokko vervoeren.

Hopelijk ben je tevreden met mijn antwoorden, Carolien. Zelf vind ik het in ieder geval leuk dat ik het heb opgeschreven. Want ja die gewoonte van mij om overal een potje zalf mee naartoe te nemen is best wat uitleg waard. Wie weet hebben anderen er ook wat aan. Want voetkloven, wat voor kloven of  nare plekjes op je huid dan ook, zijn nou eenmaal niet leuk om te hebben.

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

4 thoughts

  1. Wat een handige blog. Grappig dat je overal uierzalf mee naar toeneemt. Ik ga het ook eens uitproberen.. Damian heeft helaas last van eczeem. Wellicht geeft het hem verlichting! Dat zou super fijn zijn. Zo zielig altijd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *