Welkom in Marokko!

Al een paar dagen ben ik in Marokko en altijd is het weer wennen. Ook al kom ik in 24 jaar tijd bijna jaarlijks en dit jaar zelfs voor de tweede keer hier, er gebeuren dingen en er zijn bepaalde gewoonten die me steeds weer verbazen. Is het vanwege die ‘westerse’ bril waardoor ik nog altijd blijf kijken? Het ‘in Nederland is alles beter geregeld’ gevoel? Ook al schaam ik me er soms voor om te bekennen dat het zo is, laat ik het daar maar op houden.

Het begint al bij aankomst in de luchthaven. Als eerste van alle passagiers bij het  douanehokje aankomen garandeert nog niet dat je er dan als eerste doorheen bent. De beambte bleek het nodig te vinden me allemaal extra vragen te stellen; of mijn man Marokkaans is, waar ik dan precies heen ga, wat mijn beroep is etc. Vragen die bij mij ook vragen oproepen als: zie je de inmiddels ontstane rij wachtenden niet, heb je niets beters te doen, wil je zo goed mogelijk je werk doen omdat je anders op je kop krijgt van je baas of wil je de zogenaamde belangrijkheid van je baantje bestempelen? Zo kan ik nog wel even doorgaan met het verzinnen van vragen. De collega die in hetzelfde hokje naast betreffende beambte zit gedraagt zich nog een tikkeltje ‘erger’; twee jongeren staan soortgelijke vragen te beantwoorden en de beambte kijkt gewoon langs hen heen of welk antwoord dan ook geen verschil uitmaakt. Eindelijk, vele vragen, op het computerscherm gekijk en  in het paspoort gestempel verder mag ik dan eindelijk door naar de bagagehal.

 
In de hal waar je de bagage moet afhalen wordt het contrast Nederland-Marokko nog wat duidelijker. Iedere keer als ik in de luchthaven van Marrakech op mijn bagage sta te wachten speelt hetzelfde tafereel zich af. Dat verandert (lees:verbetert) blijkbaar nooit. De bagagebanden kunnen de veelheid van aangevoerde koffers niet aan. Er ontstaat een file van bagage waar de nog aan te voeren koffers zich in ieder open gaatje proberen te wringen. Dat werkt natuurlijk niet, waardoor de ene koffer over de andere heen buitelt. Kettingbotsing is simpeweg nog niet genoeg. Hup op de grond dan maar. Medewerkers van de bagagehal leggen de koffers weer terug op de band. Een enkele passagier helpt mee. Uiteindelijk is de verstopping zó groot dat de rest van de bagage uit het vliegtuig maar op een andere band wordt aangeleverd. Hilarisch vind ik dit schouwspel iedere keer weer, hoewel een dikke laag ergernis mij tegelijkertijd parten speelt. Mijn bagage heb ik dit keer in ieder geval snel te pakken en ik kan mij een weg naar de uitgang banen, voorlopig weg van de huidige irritatie met een gevoel van ‘wat staat me zo meteen weer te wachten’?

De enige zekerheid is altijd weer de warme deken van het bloedhete Marrakech. Om het zo mooi mogelijk af te sluiten voor dit keer.  Een waarachtig ‘warm’ welkom in Marokko…

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *