Bij kattencafé ‘Kopjes’

In de vensterbankArme Tommie. Ik weet dat jij hele sterke zintuigen hebt. Hoe zou ik doen als ik jou was en ‘mijn’ mensen kwamen thuis met een heel arsenaal aan kattengeuren op hun kleren, aan hun schoenen en zelfs in hun tas? Zou ik dan net als jij ook zo blazen, zelfs de dag erna nog? Oh Tommie. Ik begrijp het als je blaast, raar doet en het zelfs afreageert op je kleine broertje Tiko. Twee van ‘jouw’ mensen zijn vreemd gegaan. Met maar liefst acht andere katten. Bij kattencafé Kopjes.

Kopjes 3Om tien uur ging het café open. Dochterlief en ik waren de eersten die naar binnen gingen. De reservering (die je écht moet maken als je er twee uurtjes wilt doorbrengen) werd gecheckt, we kregen wat regels uitgelegd en toen mochten we door een deur naar het kattendomein. De door mijn kind uitgekozen plek werd meteen ingenomen door Horus, een gestreept-gevlekte kater met een enorm zachte vacht. Heerlijk spinnend lag hij daar, terwijl we om ons heen keken naar de andere katten en de binnenkomende bezoekers.

Kopjes 2Het café is vrij klein en biedt plaats voor 20 mensen. Dat is nét te doen, naar mijn smaak zelfs iets te veel. De bewoners van het café mag je niet optillen en niet voeren. Aaien mag natuurlijk wel, zolang de dieren maar kunnen gaan en staan waar ze willen. Eén van de katers is een echte jatkat en heeft ook nog suikerziekte. ‘Bordje vasthouden’ is de instructie voor bezoekers die iets willen eten.

MaanNa ruim een uur had ik het wel gezien. Niet dat het niet leuk was. Ik had door de drukte en bedrijvigheid daar binnen iets te veel prikkels binnengekregen. Mijn kind had daar een andere mening over: Maan, de zwarte poes die steeds vlakbij ons in de vensterbank had gezeten, liet zich zo heerlijk over haar buik aaien. Tussendoor kon mijn dochter lekker rondlopen en hier en daar een aaitje uitdelen. We bleven nog zeker een half uur langer, totdat Maan had besloten ergens anders te gaan liggen.

Kopjes 2

Kopjes ligt in ons eigen buurtje ‘de Baarsjes’ in Amsterdam. Het mooie vind ik dat de katten van Kopjes allemaal dieren zijn die uit asielen zijn gekomen. Met een bezoek help je het voortbestaan van het café én deze katten, zodat hen niets tekort komt. Ik ga er vast nog wel een keer heen. Hoe zou ik niet kunnen? Mijn jongste dochter zal er zeker naar vragen. Ook mijn andere dochter, die iets te laat besloot dat ze ook mee wilde, zal nog wel een keer vragen of we gaan.

En Tommie? Je mag niet mee en dat wil je vast ook niet…

Kopjes Buitenkant

Wil je ook een keer naar Kopjes? Zorg dan dat je op tijd reserveert. Informatie kun je vinden op de website

 

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *