Japke fietst #1 – Fietsen gestolen!

Rij fietsen met mandjes
Vorige week werden, geheel onverwacht, twee fietsen van ons gejat. Midden in de nacht. Gedeeltelijk met slijptol en daarna waarschijnlijk aan elkaar in een busje getild. Van het slijpgedeelte kon je de sporen namelijk zien liggen. Kleine stukjes keurig afgezaagde ketting lagen op de plek waar de twee fietsen hadden gestaan. De fietsen hadden aan elkaar vastgezeten en aan een hekje vast. Heel goed mogelijk dat de dader eerst de fietsen van het hek los heeft gemaakt en vervolgens een busje in heeft getild. Zoals wel vaker gebeurt volgens verhalen die je hoort.

Opgeruimd staat netjes, dacht ik even nadat onze fietsen gejat waren. Niet gebruikelijk dat je zoiets denkt nadat je bezittingen gestolen zijn. Je zou boos moeten zijn, schelden op die vuile fietsendief en overal rondkijken of je ergens je fietsen ziet staan. Maar één van die fietsen werd al niet meer door ons gebruikt. Stond er enkel en alleen voor de onderdelen omdat een reparatie aan het kapotte achterwiel duurder was dan een nieuwe fiets. De andere fiets werd alleen voor korte stukjes gepakt. Dat was omdat die fiets niet al te best meer reed; trap-as was al bijna verrot. Een beetje te hard fietsen zou een reparatie veroorzaken die het ding niet eens meer waard was. Dus fietsendief: ik wens je veel succes met het repareren en/of verhandelen van die twee bijna-krotten. Je hebt je danig vergist in de objecten die je gestolen hebt. Ik denk namelijk niet dat ze veel meer op zullen leveren dan ellende. Lekker voor je. Alleen jammer dat ik er geen getuige van ben als je er achter komt.

Twee fietsen in de struikenDat juist die twee fietsen gejat zijn geeft te denken. Vlakbij de gestolen vehikels stond een paar erg mooie fietsen die niet eens aan een hek of rek vast zaten. Waarom nou juist onze fietsen? Als je toch wilt stelen, dan pak je toch wat er het mooiste uitziet en wat je nog goed kan verkopen? Wat je zonder slijptol meteen een busje in kan tillen? Het leek erop dat de dief de tweewielers al een tijdje in de gaten had gehouden. Misschien een bekende van ons, alhoewel ik niemand kan bedenken die ons zou willen pesten of zoiets. Wij hebben ook geen vijanden.

Nu, ruim een week later, is de verontwaardiging wat geluwd. Ik kijk buiten niet meer steeds naar iedere fiets om te zien of het één van de onze is. Ook heb ik niet meer de neiging om op marktplaats te gaan kijken. Je weet maar nooit, sommige dieven zetten doodleuk hun gestolen waar online te koop. De brutaliteit! Nu zijn we wel voorzichtiger en oplettender geworden met onze andere fietsen. Ook al werkt het advies ‘altijd goed op slot zetten’ blijkbaar niet echt. Soms gebeuren er dingen die je niet leuk vindt, maar die er voor zorgen dat je meer scherp en alert wordt. Of die je laten beseffen wat je hebt, niet wat je kwijt bent…

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

8 thoughts

  1. Mooi die laatste zin! Toch balen dat dit nodig is, een paar fietsen stelen. Net goed dat ze er zelf zoveel werk aan zullen hebben Haha. Of ze hebben dat al door en de fietsen in de gracht gegooid. Dat zou echt erg zijn..

    1. Dankjewel! Gelukkig vraag ik me nu niet meer af wat er met de fietsen is gebeurd. Van mij mogen ze op de bodem van de gracht liggen, alhoewel dat de belastingbetaler weer veel kost om ze eruit te vissen…

  2. Grappig hoe je er mee om gaat. Herkenbaar ook, afgelopen jaar werd er voor de tweede keer in de garage ingebroken. Opnieuw hadden ze van alles meegenomen, ook hele onzinnige dingen, zoals een lege verpakking van lampjes, de lampjes lagen er precies achter..

    Wij hadden die dag een behoorlijk drukke planning. In plaats van er een dubbele baaldag van te maken hebben we veel geschrapt en een lekker ontspannen middag gehad. Bedankt inbreker! 😉

    1. Ik las laatst dat het inbrekers ook om de ‘sport’ gaat: kijken wat je allemaal mee kan nemen. Mooi dat je van een baaldag een ontspannen middag hebt gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *