Lopersknie, heb ik dat? #2

Eventjes geloofde ik er niet meer in. Nu een week later toch wel weer een beetje. Maar vlak na de afspraak bij de fysiotherapeut dacht ik: ‘Ik mag nog niet lopen van haar. Terwijl ze vorige week zei dat ze wil dat ik zo snel mogelijk weer ga lopen. Hoe zit het nou? Volgens mij wil ze me niet in één keer keihard teleurstellen maar deelt ze het in stukjes op. Maar de Dam tot Damloop 2017, die kan ik wel vergeten.’

Ook al geloofde ik er na afloop van de afspraak niet meer in, de hoop is toch weer een klein beetje teruggekomen. Ik heb namelijk al minder die stekende kniepijn tijdens het doen van de oefeningen en als ik een trap op loop voelen mijn knieën al stabieler. Dat moet toch duiden op vooruitgang, of niet?

De fysiotherapeut heeft de spier van mijn linker bovenbeen flink losgemaakt. Er zat een knoop in volgens haar. Ik kan me voorstellen dat als je een knoop in je spier hebt, je heel krampachtig beweegt en zo bepaalde lichaamsdelen te zwaar belast wat weer sneller resulteert in een blessure. Zo zie je maar hoe belangrijk ontspanning is. Ik baal ergens wel dat ik (weer) tegen die lamp aan ben gelopen. Want ja, ik ben wel vaker te fanatiek in de weer geweest. Mentaal weet ik vaak niet van ophouden met lopen. Conditioneel wil ik ook steeds verder. Dan gaat het lichaam ooit eens protesteren. Het zijn nu mijn pezen, niet mijn knieschijf zelf of mijn gewrichten. Gelukkig ben ik er op tijd bij en heb ik toch weer enige hoop gekregen dat ik redelijk snel weer mag gaan lopen.

Vanwege de paasdagen moet ik de volgende afspraak met de fysio een week opschuiven. Hoe ging het de week na de afspraak? Ik mag dus nog niet gaan lopen, maar de oefeningen en het traplopen gaan al beter. “Zorg dat je een andere sport doet om je conditie op peil te houden” zei de fysiotherapeut. Dat is lekker makkelijk gezegd. Waarom denk je dat ik in eerste instantie ben gaan hardlopen? Omdat het zo fijn is dat je op ieder moment van de dag, wanneer je maar wilt, meteen de deur uit kunt gaan om een stuk te rennen. Niks afhankelijkheid van een lesrooster, een afspraak of een locatie. Andere sport? Er is geen andere sport!

Het enige dat ik momenteel aan beweging doe is de oefeningen van de fysiotherapeut en soms wat andere kracht- en buikspieroefeningen tussendoor. Daarnaast vier keer per week met de fiets naar en van het werk, in totaal 22 kilometer per dag. Een ander vindt dit misschien al genoeg beweging, ik tel dit niet mee als échte work-outs, omdat ik er niet zo erg van zweet dat ik onder de douche moet. Dat wil ik graag terug!

Hopelijk krijg ik na de volgende afspraak bij de fysio leuker nieuws te horen. Ik heb in ieder geval nog iets anders om mee aan de slag te gaan. Er is namelijk een loopfilmpje van me gemaakt tijdens de laatste afspraak. Daar kwamen best wat aandachtspunten uit. In een volgend artikel meer…

    …zal er dit jaar eentje aan worden toegevoegd…?

 

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *