Marokkaanse erwtensoep: Bissara

In Marokko kun je het gewoon ‘s ochtends vroeg bij kraampjes langs de weg kopen. Je moet dan wel zelf een pannetje meenemen. Het is wat ik Marokkaanse erwtensoep noem. Bissara, een simpele vorm van de snert die wij hier kennen. Alleen wordt bissara wel vaker gegeten dan dat wij hier erwtensoep nuttigen. Ook in de zomer en voor het ontbijt kun je bissara op tafel zetten. In een grote schaal waar iedereen samen van eet of voor ieder een eigen kommetje. Met een kopje muntthee erbij.

Bissara
Wat is er nou anders aan Marokkaanse bissara in vergelijking met Hollandse snert? Ten eerste misschien het brood dat je erbij eet, de pittige smaak en de olijfolie die je er overheen giet. Daarnaast is bissara vaak meer een erwtenpuree dan dat het een soep is. Hoewel ik het in cafeetjes ook wel als soep-in-een-kommetje geserveerd kreeg. Met het eeuwige brood dat bij bijna iedere Marokkaanse maaltijd hoort. Dan de ingrediënten. Er zitten geen extra groenten of worst in bissara. De kruiden die in de bissara gaan zijn ook anders. Het geheel is simpel te maken. Dat wil je ook weleens proberen, toch?

Nodig
500 gram spliterwten
sambal of harissa (1 theelepel of als je pittiger wilt, meer)
1/2 eetlepel komijnpoeder (kummel)
1 theelepel pikante paprikapoeder
4 teentjes knoflook
zout en peper naar smaak
2,5 tot 3 liter water
olijfolie

Bereiding
Kook de spliterwten samen met alle ingredienten op laag vuur net zolang totdat de spliterwten helemaal fijngekookt zijn. Dit duurt ongeveer een uur. Pureer het geheel na afloop met een staafmixer, klaar!

Tip
Als je de bissara serveert zet je er voor de liefhebber een kannetje olijfolie en eventueel nog wat sambal/harissa op tafel. Lekker eten/dippen met stukjes brood.

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *