Marokkaanse salade met gegrilde paprika

De tijd dat je de vogeltjes al vroeg in de ochtend hoort fluiten is gekomen. Nog even en je voelt en ruikt iets in de lucht wat ervoor zorgt dat je weet dat het snel lente wordt. Dan krijg ik een blij en verwachtingsvol gevoel…

Salade
Verheug jij je ook zo op de lente en de zomer? Sommige gerechten zorgen ervoor dat het verheugde gevoel wat je dan krijgt wordt versterkt. Waarom niet alvast een voorproefje nemen met een lekkere friszure salade? Dit recept gebruik ik al heel lang en heb ik zelf een beetje aangepast. Er horen namelijk rauwe uien in en daar kan ik niet zo goed tegen. Ook hoort er in het oorspronkelijke recept geen komkommer en snijden Marokkanen daar de pitjes uit. Waarom, dat is me een raadsel zoals wel meer Marokkaanse kookgewoonten. Wees gewoon lekker vrij om zelf te experimenteren, is mijn boodschap.

Nodig (voor twee personen)
1 tomaat
1/2 komkommer
1 gele paprika
1 klein uitje (voor de liefhebber)
1 eetlepel fijngehakte koriander
2 eetlepels arganolie (eventueel een notenolie)
1 eetlepel citroensap
Peper, zout, gemalen komijn

Bereiding
Schil de tomaat (niet ontvellen in heet water), haal het roosje eraf en snijd hem in stukjes. Snijd de komkommer in stukjes en snijd de ui fijn. Doe de paprika op een laag vuurtje op het gasfornuis en zorg dat deze rondom zwartblakert. Doe de paprika daarna vijf minuten in een afgesloten plastic zak, zodat het vel helemaal loslaat. Was de paprika onder de koude kraan waarbij je het vel eraf haalt. Haal dan het binnenste gedeelte uit de paprika en snijd hem in stukjes.

Paprika's grillen
Doe de tomaat, komkommer en paprika bij elkaar in een schaaltje. Roer dan de olie, het citroensap, de koriander, de peper, het zout en het komijnpoeder er doorheen. Heerlijk bij een vlees- of stoofgerecht.

Tip: voor een grotere hoeveelheid en een kleurrijke salade gebruik je drie verschillende kleuren paprika en evenredig meer van de andere ingrediënten.

Helaas, ik weet niet hoe de elektrisch kokende een paprika moet ontvellen, misschien als een marshmallow aan een lange spies en dan in een kaars of kampvuur houden? Of op de BBQ…

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

One thought

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *