Marokko een goedkoop vakantieland?

Wie denkt dat Marokko een goedkoop land is om naartoe op vakantie te gaan kan bedrogen uitkomen. Hoe kan dat nou, Marokko is een derde wereldland en de lonen zijn er laag, dan is alles daar toch goedkoper dan hier, denk je nu misschien.  Hoe dat kan weet ik je wel te vertellen. Wat er dan zo duur is aan Marokko en waar je op moet letten als je toch niet al te veel geld kwijt bent als je naar Marokko op vakantie wilt kan ik ook voor je opschrijven.

20160420_163419000_iOS
Markt in Fes

Franse kolonie
Marokko is van 1912 tot 1956 een Franse kolonie geweest. In de koloniale tijd en erna hebben veel Fransen er grond en huizen gekocht en zijn er hotels en andere bedrijven gestart. Je kan dus wel stellen dat het kolonialisme op een bepaalde manier is doorgegaan. Daarnaast hebben de Marokkanen die naar onder andere Europa zijn geëmigreerd ook het nodige bezit vergaard in Marokko. De Marokkaanse regering was natuurlijk blij met het geld dat binnen werd gebracht. Hierdoor zijn de prijzen van grond en huizen in de loop der tijd erg hoog geworden. De levensstandaard van degenen die zich vanuit westerse landen  in Marokko hebben gevestigd is meestal hoger dan die van de lokale bevolking. Hierdoor groeide de behoefte aan luxe snel, terwijl de mensen die altijd al in Marokko woonden daar niet automatisch in meegroeiden.

Vluchten en overnachten
Het bedrogen uitkomen wanneer je denkt dat Marokko een goedkoop vakantieland is begint al wanneer je een vlucht naar Marokko wilt boeken. Vooral wanneer je in het hoogseizoen met vakantie wilt, wat natuurlijk voor mensen met kinderen geldt. Boek je in november voor de zomervakantie in het jaar dat komen gaat, dan betaal je ongeveer tussen de €400 en €500 per retourticket. Boek je pas in het voorjaar van het jaar waarin je op zomervakantie gaat, dan loop je het risico dat én de meeste vluchten vol zijn, én je ticket bijna het dubbele kost. En dan heb je nog geen accommodatie. Voor een all inclusive vakantie zoals ik die zelf weleens voor Turkije geboekt heb, moet je in Marokko veel meer geld neertellen. Wil je op de bonnefooi naar Marokko, dan kun je best terecht komen in goedkope hotelletjes. Vraag me alleen niet wat je ervoor krijgt; gedeelde douche en toilet op de gang, krappe kamer, benauwd en geen airco. Om nog maar even niet te praten over kakkerlakken en dergelijke. Ik wil je niet bang maken hoor, want je kunt geluk hebben als je goed rondkijkt. Neem dus niet de eerste de beste kamer die je kunt krijgen, is mijn advies.

Boodschappen
Als je in Marokko levensmiddelen wilt kopen ben je redelijk goedkoop uit bij lokale winkeltjes of op de markt. Al kan ik dan niet garanderen dat men aan een toerist niet stiekem een hogere prijs vraagt. Raadzaam zou het zijn om iemand met kennis en die te vertrouwen is te vragen wat zoal de kosten zijn van levensmiddelen. Anders kun je beter een supermarkt bezoeken. Maar wat een prijzen kom je dan tegen! In Nederland kun je echt koopjes jagen in de supermarkten als je een krappe beurs hebt. In Marokko kun je dat wel vergeten. Echt, ik heb versteld gestaan van de prijzen van bijvoorbeeld verzorgingsartikelen. Je kunt zomaar €6 neertellen voor een fles shampoo waar je in Nederland €2 voor betaalt. Ga dan maar beter naar zo’n klein winkeltje in een steegje en koop een zakje shampoo, goed voor één wasbeurt en betaal daar enkele dirhams (Marokkaanse munteenheid) voor. Steun je ook nog een kleine ondernemer in plaats van een grote (Franse) supermarktketen. Overigens leven de meeste mensen in Marokko die het niet zo breed hebben van de kleine winkeltjes en markten. Het is leuk om eens te kijken wat je daar allemaal kunt vinden en afnemen. Een paar grote suikerklonten kopen in plaats van een doos suiker bijvoorbeeld is heel gebruikelijk. Voor een dirham krijg je zout of peper in een tot puntzakje opgerold krantenpapier. Kinderen op straat verkopen vaak pakjes zakdoekjes. Sigaretten worden hier en daar nog per stuk verkocht. Verzin het maar en er is wel iets op bedacht. Marokkanen zijn erg inventief als het om handel gaat.

Restaurants
Uit eten gaan in Marokko kun je zo duur maken als je wilt. In toeristische plaatsen kun je kiezen uit een groot aanbod aan restaurants. Ik vind de prijzen wel meevallen als je ze vergelijkt met die van restaurants in Nederland. Echt lekker vind ik het alleen miet altijd. Als je echt goedkoop uit wilt zijn en lekker wilt eten kun je het beste kleine steegjes in de oude gedeelten van de Marokkaanse steden opzoeken. Hier eten de locals onder andere soep voor een paar dirhams. Langs de wegen in dorpjes kun je vaak een tajine laten maken met groenten en vlees die je zelf eerder op de markt hebt gekocht. Als je het leuk vindt om van alles uit te proberen en graag een praatje maakt met de lokale bevolking (Frans is gewenst maar anders wordt het handen- en voetenwerk) dan kom je een heel eind en hoeft Marokko echt niet zo duur te zijn als je in eerste instantie misschien dacht…

Ben jij van plan om met vakantie naar Marokko te gaan?

Kijk voor vakanties aan de Atlantische kust eens hier . Voor goedkope vliegtickets naar Marokko klik hier

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *