Met de Noord-Zuidlijn

Voor de richting waarin ik de Noord-Zuidlijn voor het eerst heb genomen had hij beter de Zuid-Noordlijn kunnen heten. Maar ik snap wel dat Noord-Zuidlijn ten eerste lekkerder bekt en daarnaast, de N komt nou eenmaal eerder voor in het alfabet dan de Z. En Noord is boven en Zuid beneden. Het lijkt een beetje een kip-en-ei-verhaal te worden zo. Ik woon dichter bij Amsterdam Zuid en moet die dag in Noord zijn, dus ik neem de lijn in omgekeerde volgorde. Van beneden naar boven. Of ’t uitmaakt?

Naar Noord ging ik voorheen vanaf het Centraal Station met bus 33. Een halte voorbij het Buikslotermeerplein stapte ik dan uit; Bakkerswaal. Er gaan nu geen bussen meer vanaf het Centraal Station door de IJtunnel naar Noord. Ik moet dus wel met de metro.

De nieuwe metrohalte Noord is een stuk verder van mijn uiteindelijke bestemming. Een minpuntje in vergelijking tot hoe het voorheen was? Laat ik niet op de zaken vooruitlopen en eerst kijken hoe het bevalt om meters en meters diep onder de grond te gaan. Onder het IJ door in een nieuwe tunnel lijkt best wel eng. Maar hoe vaak ben ik al niet met auto en bus door de IJ-tunnel heen gegaan? Drie keer te voet zelfs, tijdens het Dam tot Dam evenement. Niet bang zijn dus!

Met bus 15 ben ik eerst naar station Zuid gereden. De buslijn had een omleiding vanwege de open liggende Amstelveenseweg. Hij deed er dus wel iets langer over dan normaal. Eenmaal op Station Zuid aangekomen ging alles in een stroomversnelling. Metro 52 naar Noord vertrekt iedere zes minuten. De route van beginpunt Zuid naar eindpunt Noord heeft slechts zes tussenliggende haltes. Kun je nagaan hoe snel je van Zuid in Noord en vice versa bent!

Tijdens de rit die dus slechts vijftien minuten duurde, zag ik voornamelijk toeristen in- en uitstappen. Niet gek; het was zomervakantie en de lijn loopt dwars door het centrum. Op de ondergrondse haltes keek ik uiteraard naar hoe de perrons eruitzagen. Ik keek naar mooie muurschilderingen en immens hoge roltrappen. Daar kwam ineens de gedachte “Dit is de nieuwe metrolijn die dwars door de stad gaat en de trots van Amsterdam moet zijn.” Een klein beetje voelde ik die trots ook wel, omdat het míjn stad is waar ik geboren en getogen ben en al zo vele jaren woon… Toch vroeg ik me, kritisch als ik ben, ook af: voor wie is deze metrolijn nou werkelijk bedoeld?

Op station Noord aangekomen merkte ik het kritische in mezelf nog ietwat sterker op: het metrostation ligt er tamelijk verlaten bij. Je moet best een stuk lopen om vanaf uitgang Gare du Nord bij Winkelcentrum boven ’t IJ te komen. De uitgang naar het busstation is nog een tikkeltje onhandiger gelegen. Dit busstation aan de noordkant van het metrostation naast de IJdoornlaan ligt namelijk dichter bij mijn bestemming dan de uitgang die naar het winkelcentrum leidt. Als voetganger kun je alleen niet verder lopen dan naar de bussen. Een stoep of zebrapad waarmee je vervolgens naar de woonwijk gaat die tegenover het winkelcentrum ligt is er niet. Je moet dan bijna levensgevaarlijke capriolen uithalen om toch langs die weg ergens te komen…

Conclusie Noord-Zuidlijn: mooi paradepaardje voor de stad Amsterdam. Voor bezoekers een eenmalige attractie. Fijn voor toeristen om snel in het centrum van de ene plek naar de andere te gaan. Om snel van Noord naar Zuid en vice versa te komen ideaal. Dan moet je wel in de buurt van een halte wonen anders is het nog niet handig. Praktisch voor de inwoners van Amsterdam? Ligt eraan waar je woont en waar je heen moet. Verbetering voor de bewoners van Amsterdam Noord? Gezien het feit dat verschillende buslijnen met haltes dichter
bij de woonwijken zijn verdwenen moet daar de duim
wat mij betreft helaas omlaag (N).

Praktische informatie over de Noord-Zuidlijn lees je hier

Ben jij al met de Noord-Zuidlijn gegaan? Hoe is je ervaring? Ik lees het graag!

 

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *