Pannenkoeken met gaatjes

Het is nog steeds wennen vind ik, als ik erbij stil sta. Pannenkoek in plaats van pannekoek. Meestal slikken we de (was het ruim tien jaar geleden dat de spelling werd veranderd?) toegevoegde ‘n’ in, dus waarom dan moeilijk doen? Nou ja, wij hebben tenminste nog één woord voor die platte, in een koekenpan gebakken lekkernij.

beghrirs op schaal

Namen
In Marokko heb je meerdere soorten pannenkoeken die ook nog eens op verschillende manieren en met verschillende ingrediënten gemaakt worden. Om het nog ingewikkelder te maken; iedere streek heeft zijn eigen naam voor een bepaald soort pannenkoek. In het ene gebied gebied heeft pannenkoek de naam A die in de streek waar jij vandaan komt naam B heeft en vice versa. Dan moet je eigenlijk meerdere soorten pannenkoeken tegelijk op tafel om zeker te weten dat je het juiste doet. Als je gasten hebt die uit een andere streek komen. Zo ingewikkeld is het bij ons niet.

Gaatjes
Favoriet bij mij thuis zijn de pannenkoeken die je zonder boter of olie bakt. Het beleg dat je erop doet of de thee die je erbij drinkt zorgt voor smeuïgheid. Zonder beleg kan ook! Bij ons is deze pannenkoek bekend onder de naam beghrir. In Algerije, dat ook met Marokko meedoet in de namenverwarring, gebruiken ze de naam ‘mille trous’ – duizend gaatjes. Deze naam beschrijft goed het uiterlijk van de pannenkoek. Toen ik voor het eerst beghrir at wilde ik natuurlijk weten hoe al die gaatjes worden veroorzaakt. Het is heel simpel: gist!

Wat heb je nodig om ongeveer 8 beghrirs te maken?
Koekenpan met anti-aanbaklaag, mixer, (limonade)beker, soepschep, houten spatel, schone theedoek en groot bord.

Ingrediënten
1 beker tarwebloem
1 beker maismeel
2 eieren
1 zakje gist
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
1,5 beker lauwwarm water

limonadeglas meel

Eventueel: beleg
Boter, honing of jam.

Bereiding
Doe de tarwebloem en het maismeel in een kom. Daarna voeg je de eieren, de vanillesuiker en het zout toe. Zodra je de gist erbij hebt gedaan, begin je beetje voor beetje het water erbij te schenken, terwijl je het geheel tot een gladde massa mixt met een mixer. Er beginnen al kleine belletjes te ontstaan. Laat het mengsel een half uur staan en kijk dan of het dik is geworden en er veel meer belletjes bij zijn gekomen. Hoe langer je het beslag laat staan, hoe meer belletjes, dus hoe meer gaatjes in de pannenkoeken.

Beslag net gemixt Beslag duizend gaatjes

Verwarm de koekenpan op hoog vuur/hoge warmtestand. Giet met een soepschep het beslag vanuit het midden in de pan, terwijl je voorzichtig kleine rondjes naar buiten toe draait. Zorg dat het beslag pannenkoek in de pangelijkmatig verdeeld wordt. Temper zo nodig de warmte. Zodra de pannenkoek er droog uitziet maak je hem los van de onderkant van de pan en leg je hem op de theedoek om af te koelen. Als je de pannenkoeken namelijk direct na het bakken op elkaar legt, plakken ze aan elkaar vast. Begin de volgende pannenkoek te bakken. Zodra de pannenkoek op de theedoek een beetje is afgekoeld, doe je hem op het bord. Werk zo alle pannenkoeken af en schik ze rondom op het bord.

Serveer de pannenkoeken eventueel belegd en met een kopje muntthee. Eet smakelijk!

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

3 thoughts

  1. Wat leuk om te weten dat pannenkoeken daar zoveel worden gegeten! Ik houd echt enorm van pannenkoeken en bak ze dan ook best vaak 😀 Hier in Colombia maken ze crepes of van die dikke pannenkoeken die wel een beetje op jouw recept lijken. Mijn vriend had bijvoorbeeld eens pannenkoeken gebakken met zelfrijzend bakmeel hahaha. Dan krijg je net zoiets. Ik houd het toch bij de echte Hollandse pannenkoek 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *