Tessa: Multatuli museum

Ben je op zoek naar wat cultuur in Amsterdam? Iets originelers dan de Dam of de wallen? Ga dan zeker even langs bij het Multatuli-museum.

Wie is Multatuli?
Multatuli is een schrijver die als Eduard Douwes Dekker werd geboren in 1820. Hij schreef het bekende boek Max Havelaar en werd daar in een klap mee beroemd. Hij is een van de grotere schrijvers op onze wereld. Vind jij dat net zo interessant als ik?
Dan heb je mazzel, want in Amsterdam vind je het Multatuli-museum

Multatuli by night
Dit beeld bevindt zich op de Torensluis (vlak achter de Dam), over het Singel

Multatuli-museum
Het museum is in het geboortehuis van Multatuli, en je vindt daar zelfs de meubelen uit die tijd. Ook de boeken die hij vroeger in bezig had zijn in het huis aanwezig. Daarnaast is er een studieruimte aanwezig waarin veel te lezen is over deze schrijver.
Het museum is op dinsdag open van 10.00 tot 17.00 en in het weekend (ook op zondag) van 12.00 tot 17.00.  Het is te vinden in de Korsjespoortsteeg 20 in Amsterdam.

Documentatie
De volgende documenten zijn te raadplegen in het museum:
– Multatuli’s werken in alle verschenen edities, in het Nederlands en in vertaling
– een uitgebreide collectie brochures en studies over Multatuli. En de integrale Multatuli-encyclopedie, die hier grotendeels digitaal kunt raadplegen
– het tijdschrift Over Multatuli / Jaarboek Multatuli (1978-heden) (inhoudsopgave hier digitaal te raadplegen)
– genootschapsarchief met correspondentie, aankondigingen e.d.
– knipselarchief: artikelen, advertenties (deels op microfiche)
– briefcollectie (waarvan tot 1887 in kopie en op microfiche)
– Multatuli’s eigen bibliotheek

Bron: www.multatuli-museum.nl

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

One thought

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *