Wat wij ‘meenemen naar Marokko’

Meenemen naar Marokko 2
Wat vliegt de tijd! Enkele dagen geleden waren manlief en ik alweer 20 jaar getrouwd. Het was een gewone doordeweekse werkdag en we hebben niet echt iets bijzonders gedaan om het te vieren. Alhoewel, we hadden tompouce en we hebben eten besteld. Gezellig, dat hoeft het heus niet alleen te zijn als je spetterend uit gaat of zo.

Dat eten bestellen was eigenlijk ook omdat we midden in de rommel zaten. Niet alleen vanwege het muren witten wat ik in de ochtend had gedaan. Het werd namelijk hoog tijd om eens flink op te ruimen. Wij wonen in een klein huis en hebben veel te veel spullen. En daarnaast is het bijna ramadan en dan doen we traditiegetrouw ons best om van tevoren het hele huis schoon en netjes te maken. Ik wil graag van de spullen af maar dat lukt moeilijk. Waarom? Vanwege het ‘meenemen naar Marokko’ wat al die 20 huwelijksjaren een grote rol speelt.

‘Meenemen naar Marokko’. Het is een zin die ik manlief al zo vaak heb horen zeggen. Eigenlijk de zin die hij het vaakst uitspreekt. Tot mijn grote ergernis, soms zelfs boosheid, die ik dan maar probeer om te zetten in grapjes en plagerijtjes. Je moet er toch ergens een positieve draai aan geven niet waar?

Maar echt, het is wel triest af en toe. Want de helft van wat er apart wordt gelegd om ‘mee te nemen naar Marokko’, wordt uiteindelijk tochmaar bij het grofvuil neergezet. Waar het soms zelfs van afkomstig is geweest. Dat is een grote liefhebberij, zeg maar hobby van de man; lekker bij het grofvuil, op rommelmarkten, marktplaats en in kringloopwinkels snuffelen. Dan volgt vaak de weg naar de zolder onder de woorden ‘meenemen naar Marokko’ en staat het daar vaak maandenlang. Tot de spullen letterlijk boven ons hoofd groeien en veel ervan weer buiten bij het grof vuil belandt. Om vervolgens door anderen meegenomen te worden wat we aanzien met pijn in ons (niet specifiek mijn) hart. Want je kunt nou eenmaal niet alles wat je vindt, verzamelt of kwijt wilt ‘meenemen naar Marokko’. Hoe graag we het ook zouden willen. Want we hebben een grote familie in Marokko die behoefte heeft aan van alles en nog wat. Maar een vrachtwagen hebben we niet en dat zou wel nodig zijn met wat wij allemaal willen ‘meenemen naar Marokko’.

Wat nemen wMeenemen naar Marokkoe dan wél ‘mee naar Marokko’?
* Te klein geworden kleding van onze kinderen die we aan nichtjes of neefjes kunnen geven (moet er nog wel mooi uitzien anders zorgt het alleen maar voor te veel kilo’s)
* Kleding en schoenen die we zelf niet meer dragen (moet echt nog wel draagbaar zijn en er mooi uitzien)
* Gebruikte mobiele telefoons, huishoudelijke apparaten en dergelijke (tweedehands apparaten vind je weinig in Marokko en daar is wel behoefte aan)
* Stof om kleding van te naaien (is erg duur in Marokko terwijl je dat hier voor een prikkie koopt of soms zelfs zomaar vindt op straat – is echt gebeurd).
* Kinderschoenen (meestal in de uitverkoop gekochte Nikes) voor neefjes en nichtjes
* Toilettasjes met producten zoals deo, shampoo en dergelijke (zussen en schoonzussen zijn daar altijd superblij mee)
* Flink wat doosjes paracetamol om uit te delen (alsof het snoep is)
* Uierzalf (wondermiddel voor oa voetkloven waar veel mensen in Marokko aan lijden)
* Lekkers om zelf te eten en de familie te verwennen, zoals chocola, pindakaas, Hollandse kaas, drop, chips, crackers, stroop, stroopwafels, limonadesiroop. Kortom, alles wat ik maar enigszins kan bedenken dat in Marokko niet verkrijgbaar is (en ik kan je verzekeren dat dat veel is) en mogelijk nog past in de overvolle koffers.

Je begrijpt dat we altijd bagage te over hebben omdat we echt van alles ‘meenemen naar Marokko’. Tsja, we komen er gewoon niet van af, of we het nou willen of niet. En dan heb ik nog niet eens onze eigen kleren meegeteld die vaak nog even bij de handbagage wordt gepropt 😉

Kun je nog iets (leuks, nuttigs of geks) bedenken wat ik aan bovenstaande lijst kan toevoegen? Heb je tips om juist minder spullen ‘mee te nemen naar Marokko’? Of neem je zelf ook altijd veel te veel spullen mee als je op reis gaat?

Kijk voor vakanties aan de Atlantische kust eens hier . Voor goedkope vliegtickets naar Marokko klik hier

 

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

5 thoughts

  1. Hahaha, mooi geschreven met die ondertoon erin. Heerlijk. Nog gefeliciteerd met jullie 20-jarig huwelijk. Mooi om al zo lang samen te zijn. Het is niet meer de normaalste zaak van de wereld tegenwoordig. Succes met alles wat je gaat uh… meenemen naar Marokko!

  2. Haha leuk dit! Wat een spullen ook zeg die mee gaan! Ik zou vooral die laatste in het lijstje veelvuldig voor iedereen die ik ken (en voor mezelf 😛 ) meenemen, vooral de stroopwafels 😀 En natuurlijk: nog van harte gefeliciteerd met jullie 20-jarige huwelijk! Wat moet dat goed voelen zeg!

  3. Grappig! Dat deden mijn ouders toen ook maar dat was in de jaren 70-90. Nu nemen ze heel specifieke spullen mee, b.v. handbloeddrukmeter, leesbril, vitamine-tabletten, tandprothese kleefcreme en andere spullen voor de 60plus familieleden. De Evergreens zoals koffie en chocola nemen ze beperkt mee. Meestal voor eigen consumptie en als er een kindje op bezoek is. Mijn man is er helemaal niet begonnen, dus verwachten ze ook niets en durven ze niet te vragen. Ik ben er niet zo hart en neem chocola mee voor kleine kinderen in de familie. Vanuit jouw verhaal neem ik aan dat jouw man in Marokko is geboren. Dan is er nog een erg hecht bandje met de familie in Marokko. De generaties die hier in Europa zijn geboren hebben dit hechte bandje veel minder.
    Nog gefeliciteerd met jullie 20-jarige huwelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *