Weekendje Parijs

Ooit sprak ik iemand die twee jaar lang de hele wereld rond had gereisd. Hij was in de welvarendste, maar ook in de armste landen geweest. Na een lange tijd weer in Nederland aangekomen kon hij pas echt duidelijk zien dat we werkelijk in een steenrijk land wonen. Beseffen we dat niet veel te weinig?

Alweer enige weken geleden ben ik teruggekomen van een weekendje Parijs. Geen stad in een derde wereldland. Toch deed Parijs me sterk denken aan de grote steden van Marokko, wel degelijk een derde wereldland; de drukte de chaos, het vuil op straat en de stoffige straten. De onderkant van mijn broek en mijn schoenen waren na een hele dag door de stad slenteren helemaal wit van het stof. Net als ook gebeurt in Marokko als ik in een stad heb gewandeld. Ook kwamen overal waar je maar even ging zitten de bedelaars voorbij. Net als ik ook vaak meemaak in Marokko. In de gangen van de metrostations lag hier en daar een matrasje of dekentje, de sporen van nachtelijk verblijf aanduidend. Taferelen die ik in mijn stad Amsterdam eigenlijk nooit of bijna nooit (meer) waarneem. Maar wel in Marokko…

Of ik Parijs leuk vond? Als je er twee volle dagen ronddwaalt vind ik dat moeilijk te beoordelen. Maar toch, ik vond Parijs best wel leuk. Best wel leuk is helaas niet heel leuk voor een eerste indruk, de allereerste keer dat ik er op mijn vijftiende was niet meetellend. Ik was gegrepen door de immensiteit, de grootte, de onoverzichtelijkheid van de stad en de doolhof van het metronetwerk. Je kunt je helemaal laten onderdompelen in Parijs, wat echt wel leuk kan zijn als je daarvan houdt. Parijs zal ik op den duur vast wel waarderen. Er is voor ieder wat wils; chique winkelstraten, kleine rustige parkjes, enorme gebouwen, leuke kleine exotische winkeltjes en eettentjes. Als je er maar goed naar zoekt, want Parijs komt niet vanzelf naar je toe als je begrijpt wat ik bedoel. Wel denk ik dat voor de toerist Amsterdam leuker is: kleiner, overzichtelijker, schoner, netter. Even opscheppen over mijn stad mag wel, toch?

Ben jij weleens in Parijs geweest? Hoe vond je het?

 

 

 

Author: Japke

Mijn naam is Japke en ik woon met mijn gezin in onze mooie hoofdstad. Hoewel Japke een Friese naam is, ben ik niet vanuit Friesland naar Amsterdam verhuisd zoals mensen soms denken. Ik ben een échte Amsterdammer, en dat al meer dan 50 jaar! Friese roots die heb ik wel. Mijn grootouders van vaderskant kwamen namelijk aan het begin van de vorige eeuw vanuit Friesland naar Amsterdam. Mijn opa vestigde zich als fietsenmaker aan de Overtoom. Daar is mijn vader geboren. Ook ik zag het levenslicht aan de Overtoom, hoe Amsterdams is dat? Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Amsterdam West, niet heel ver van de Overtoom en het Vondelpark. Marokko, het vaderland van mijn partner, is al vele jaren mijn tweede thuisland. Al een hele tijd heb ik een passie voor schrijven. Op aanraden van een collega ben ik begonnen met bloggen. Ik begon met verschillende blogs, onder andere over eten, het leven in een mengcultuur, Marokko, hardlopen en de persoonlijke visie op mijn omgeving. Deze blogs heb ik samengevoegd tot één blog: Japke schrijft. Ik ben altijd in voor nieuwe ideeën. Mensen met wie ik een praatje maak of die mij benaderen hebben me geïnspireerd tot het schrijven van artikelen op mijn blog. Heb je vragen of suggesties? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Op dit moment kan dat nog via contact@japkebeleeft.amsterdam, het adres dat hoort bij mijn oude domein japkebeleeft.amsterdam. In de loop van 2017 zal dat domein worden opgeheven. Vanaf dat moment zullen er nieuwe contactgegevens op deze website worden weergegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *